Nedjelja, 25 Februara, 2024

Bosna i Hercegovina se neće takmičiti za Oscara

Akademija filmske umjetnosti i nauke objavila je uži izbor od 15 filmova koji će ući u “trku” za nominaciju za nagradu “Oscar”. Na listi nema predstavnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona.

Kandidat za Bosnu i Hercegovinu bio je film “Ekskurzija” Une Gunjak.

Srbijanski kandidat za “Oscara” za najbolji strani film bilo je ostvarenje Milorada Milinkovića “Što se bore misli moјe”, a iz Hrvatske “Tragovi” Dubravke Turić.  Kandidat Crne Gore bilo je ostvarenje “Sirin” Senada Šahmanovća, a iz Sjeverne Makedonije “Housekeeping for Beginners” Gorana Stolevskog. Kandidat Slovenije je bila drama “Riders” Dominika Menceja.

Biografska drama danske kinematografije “Obećana zemlja” (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu “Oscar”, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. godini. Film će se od maja naći na repertoaru regionalnih kina.

Spisak filmova koji su se našli u užem izboru: Jermenija – “Amerikatsi”, Butan – “The Monk and the Gun”, Danska – “The Promised Land”, Finska – “Fallen Leaves”, Francuska –  “The Taste of Things”, Njemačka -“The Teachers’ Lounge”, Island -“Godland”, Italija – “Io Capitano”, Japan – “Perfect Days”, Meksiko – “Totem”, Maroko – “The Mother of All Lies”, Španija – “Society of the Snow”, Tunis – “Four Daughters”, Ukrajina – “20 Days in Mariupol” i Ujedinjeno kraljevstvo – “The Zone of Interest”. 

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

POPULARNO