“Bašta organske proizvodnje” jedini organski proizvođač u Visokom

Organska poljoprivreda je sistem proizvodnje koji održava zdravlje zemljišta, ekosistema i ljudi.Ona se oslanja na ekološke procese, biodiverzitet i cikluse prilagođene lokalnim uslovima.

“Bašta organske proizvodnje”, obrt porodice Ferzanović , jedini je certificirani obrt organske proizvodnje u Visokom. Ovih dana aktuelna je isporuka rasada paprike, paradajza, ljekovitog i začinskog bilja. Dugogodišnje iskustvo i kvalitet rasada prepoznati su od kupaca diljem BiH.

“Početak je bio težak, sad nakon gotovo 16 godina mogu reći , da uspješno odgovaramo izazovima zahtjevne organske proizvodnje, proizvodnje bez hemijskih sredstava.Što se rasada tiče, uzgajamo ih bez da su u startu tretirani.Po standardima certifikacijskih kuća možemo proizvoditi i hibridna sjemena bez ikakve hemije. Naša posebnost je i što proizvodimo uslovno rečeno manje količine, radimo namjenski za poznate kupce koji su prepoznali značaj i kvalitet organske proizvodnje. Ovih dana aktuelna je faza rasađivanja , smatramo na osnovu dugogodišnjeg iskustva da ima i kasnija proizvodnja, da bi povrće bilo zrelo u septembru. “, kaže Vladimir Ferzanović U vremenu kad se trudimo živjeti i jesti zdravo, blagodat za zdravlje je svježe organsko začinsko bilje koje smo danas vidjeli u plastenicima na imanju Ferzanovića. Na kraju jedno je sigurno, ovi vrijedni ljudi mnogo rade i opstaju na tržištu, uspijevaju odgovoriti svim propisanim zahtjevima certificirane organske proizvodnje.

Mirha Ganić

povezani članci

Najnovije