Srijeda, 19 Juna, 2024

AVAZ: OD 2019. GODINE POSKUPLJUJE POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Od 1. januara naredne godine polaganje vozačkih ispita moglo bi biti skuplje za oko 500 KM. Tako će građani za ispit B-kategorije, umjesto dosadašnjih 1.150 KM, najvjerovatnije plaćati oko 1.630 maraka.

Poskupljenje bi moglo uslijediti nakon što je još početkom godine Asocijacija autoškola u BiH zatražila izjednačavanje cijena kako bi bile jedinstvene na cijelom prostoru naše zemlje.

Ovih dana okončana je i javna rasprava o nacrtu odluke o vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Uskoro bi se trebala naći na stolu Vijeća ministara BiH.

U ovoj odluci navodi se da osposobljavanje kandidata za kategorije A1 i B1 traje 20 nastavnih sati, za A iznosi 25 sati, dok je za B 35 sati. To znači da će minimalni troškovi za B-kategoriju biti 1.263 KM, a kada se toj cijeni dodaju i troškovi polaganja prve pomoći, koji iznose 110 KM, ljekarsko uvjerenje od 50 KM, zatim testovi koji su 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, kandidati će polaganje vozačkog ispita platiti otprilike 1.633 marke, piše Dnevni avaz.

Kako je kazao predsjednik Asocijacije autoškola BiH Zdravko Ivić, cilj je da se cijene izjednače kako bi se poboljšao kvalitet usluge.

– Obuka za polaganje vozačkog ispita ne smije biti na tržištu, jer ovo nije pijaca. Nije tajna da se kod nas još prodaju vozačke dozvole, kupuju ispiti za vreću paradajza – kazao je Ivić.

Slobodne cijene Podsjetio je i da su kandidati od 2007. do 2012. godine birali autoškole po kvalitetu usluge, nakon čega je autoškolama dopušteno da slobodno formiraju cijene.

– Od 2012. godine počeli smo prodavati ispite, pa su negdje obuke trajale svega pet ili deset sati, a ne 35, što je zakonom propisano. Nedopustivo je da kandidat vozi svega 100 ili 200 kilometara i dobije vozačku, jer je toliko i platio obuku – istakao je Ivić.

S druge strane, iz udruženja koja se bave zaštitom potrošača oštro osuđuju najavljena poskupljenja. Smatraju da cijene polaganja ispita ne mogu biti jedinstvene na cijelom prostoru BiH, pa su zbog toga tokom javne rasprave dali negativno mišljenje.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko rekao nam je da je protiv novih nameta građanima.

– Ne želim davati nove namete našim građanima, sve dok ne budem imao detaljno obrazloženje zašto trebaju ispiti poskupjeti. Na kraju, odluku o svemu dat će Vijeće ministara, gdje će i ostali ministri imati priliku da kažu svoje mišljenje – rekao je Jusko.

Dodatni troškovi 370 KM

110 KM prva pomoć

50 KM ljekarsko uvjerenje

140 KM testovi

70 KM izlazak na testiranje

povezani članci

Najnovije