AMBASADORICA ŠVICARSKE RAZGOVARALA SA ČELNIM LJUDIMA VISOKOG, ILIJAŠA, KISELJAKA VAREŠA I BREZE

„Multikulturalnost u jedinstvu sa fokusom na federalizam u Švicarskoj i općinski nivo“ bila je tema današnje prezentacije koju je za načelnike općina: Visokog, Breze, Vareša, Kiseljaka, i za predsjedavajuće općinskih vijeća: Zenice i Ilijaša, pripremila ambasadorica ove zemlje u BiH NJ.E. Andrea Rauber Saxer.

Načelnica Babić je zaželjela dobrodošlicu svim prisutnim, te se zahvalila ambasadorici na prezentaciji i pomoći na izgradnji sistema kojim će se poticati lokalni ekonomski razvoj, lokalna zajednica i razvoj cijele BiH.

Bosna i Hercegovina i Švicarska često se porede jedna s drugom. Obje zemlje uvažavaju različitost i imaju složene političke sisteme. Švicarska je podijeljena na tri političke razine: federalnu, kantonalnu i općinsku, pri čemu federalna Vlada regulira vanjskopolitička pitanja, upravlja vojskom i na njoj su pitanja državljanstva i carine, dok su u nadležnosti kantona policija, zdravstvo, srednje i univerzitetsko obrazovanje, a predškolsko i osnovno obrazovanje, te lokalna infrastruktura i komunalni poslovi su pod ingerencijom općina.

Kantoni su autonomni, imaju vlade i ustave, a država je podijeljena na 26 kantona sa raznolikom historijom.

Predavač na današnjem sastanku, NJ.E. gđa. Rauber Saxer je istakla važnost spajanja kantona koji donose rezultate bržeg privrednog, ekonomskog i turističkog regionalnog razvoja.

„Predstavili smo političko uređenje Švicarske, njen federalizam kao i nadležnosti različitih nivoa vlasti. Najvažniji dio prezentacije se odnosio na uspostavljanje uspješne saradnje među općinama i formiranje njihovog budžeta. Sretna sam što mogu podijeliti naša iskustva, i bit ću još sretnija ukoliko ovim sastankom podstaknemo predstavnike općina na razvijanje novih ideja,“ kazala je ambasadorica Švicarske u BiH.

Pitanja i zapažanja imali su i načelnici općina Breze, Vareša i Kiseljaka, a ticala su se konkretnog unapređenja lokalne samouprave, boljeg pružanja usluga građanima i njenog boljeg pozicioniranja u složenom bh. političkom sistemu.

Načelnik općine Vareš, g. Zdravko Marošević je istakao kako treba pojednostaviti bh. zakonske regulative, lokalnim zajednicama vratiti njihova ovlaštenja, te da je Švicarska uzor i političkog i administrativnog uređenja kojem treba težiti.

Prezentaciji je prisustvovao i načelnik općine Breza, g. Munib Zaimović:

„Zahvaljujem se na kontinuiranoj pomoći Ambasade Švicarske u BiH,  a posebno onoj koja se tiče strategije razvoja lokalne samouprave“.

Ovom prilikom i g. Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, izražava zadovoljstvo zbog pruženih informacija vezanih za efikasnu saradnju između općina, a koju je neophodno primjenjivati na cjelokupnom području BiH.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije