Nedjelja, 23 Juna, 2024

ALARMANTNO U ZENICI- SUMPOR DIOKSID SA PROSJEKA 125 NA LEVELU 863 MIKROGRAMA PO KUBNOM METRU

Gradski displej u Zenici danas je u jednom mementu pokazivao da je koncentracija sumpordioksida (SO2) u zraku iznosila 863, odnosno višestruko više od dozvoljenog dnevnog prosjeka od 125 µg/m3 u toku cijele kalendarske godine.

Lemeš navodi kako su tako drastično povišene koncentracije SO2 od jutros, ali da je pojedinačnih ispada bilo i proteklih dana.

-Tome je, očigledno, doprinijela temperaturna inverzija. Proteklih je dana bilo pojedinačnih prekoračenja, ali nije na svim mjernim stanicama. Od jutros je prekoračenje na svim stanicama – upozorava Lemeš.

Kvalitet zraka direktno utječe i na zdravlje ljudi. Prema informacijama sa službene stranice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji od 40. sedmice objavljuje podatke o broju oboljelih od akutnih bolesti za ovu godinu, u Zenici je tokom 49. sedmice bilo evidentirano 826 akutnih respiratornih infekcija, 76 influenci slično oboljenja, ali nije bilo teških akutnih respiratornih infekcija (SARI).

Lemeš, pak, tvrdi kako nema nikakvih informacija o zdravlju građana, jer informacije, mišljenja je, nisu javno dostupne.

-Postoji godišnji izvještaj o stanju zdravlja stanovnika ZDK-a, koji je do sada pravljen na tako loš način da iz njega ne možete izvući nikakav zaključak. Umjesto analitičkog pristupa – da se podijele grupe oboljelih po određenim područjima, koja su više ili manje izložena, oni daju samo zbirne podatke – kazao je Lemeš.

Ustvrdio je kako od svojih članova dobijaju podatke da su velike gužve u ambulantama, da je preopterećeno u bolnici (KBZ) te da ima puno više oboljelih nego je uobičajeno u drugim sredinama.

-Ali, sve su to grube ocjene i nema nigdje podatka koji bi pokazao pravo stanje. Jedino na šta se možemo osloniti, to su izvještaji Svjetske zdrastvene organizacije, koja na svoj način procjenjuju broj oboljelih i umrlih kao posljedicu zagađenja. Međutim, ni oni ne mogu ništa reći za Zenicu, jer nemaju podataka. Mogu samo podijeliti sa brojem stanovnika Zenice i da se to, nekako, statistički uredi – navodi Lemeš.

povezani članci

Najnovije