Subota, 24 Februara, 2024

Ako vas pas stalno njuši i ne odustaje od toga, odmah provjerite svoje zdravlje

Sindi Oto, direktorica Centra za radne pse Univerziteta u Pensilvaniji, obučavala je osam labrador retrivera da nanjuše virus COVID-19! Tako ovi psi mogu da “pregledaju” ljude na aerodromima, u bolnicama i drugim mjestima za javna okupljanja i prepoznaju oboljele od korone.

Pas njuhom nepogrešivo pronalazi nestale osobe

Psi su sposobni da pronađu ljude po mirisu, zbog čega često imaju ulogu tragača za nestalim osobama. Obučeni psi tragači i spasioci prate miris, čak mogu da ga osjete i u zraku, što je od neprocjenjive vrijednosti pri lociranju ljudi koji se izgube. Neke rase pasa bolje nanjuše nestale osobe od drugih.

Maligni tumor u ranoj fazi

Naučno je potvrđeno da psi mogu da nanjuše tumor u ranoj fazi, posebno rak pluća i dojke. Kancerozni tumor luči proteine koji se izbacuju urinom, a psi ih mogu namirisati. Oni mogu osjetiti nekoliko vrsta raka, uključujući rak pluća, bešike, prostate i dojke. Psi čak pomažu u nekim klinikama tokom ranih faza dijagnostike najteže poznate bolesti. Jedna od novijih vijesti u medijima je i da će psi koji njuhom otkrivaju najteže bolesti uskoro postati učitelji vještačkoj inteligenciji.

Može osjetiti miris ovulacije i trudnoće

Psi su osjetljivi na mirise u našem urinu, pa je logično da mogu nanjušiti i naše hormone. Psi su u stanju da osjete hormonske promjene u ženskom tijelu tokom trudnoće. Hormonalne promjene su praćene i promjenama u mirisu tijela, pa psi mogu da “detektuju” trudnoću u ranoj fazi.

RTV Visoko/Avaz.ba

povezani članci

POPULARNO