Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Amra Dinar: Proljeće je pravo vrijeme za cvjetnu harmoniju u vašem vrtu

Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba, s razlogom naravno jer tokom ovog godišnjeg doba priroda ima priliku pokazati svu svoju ljepotu, boje i raskoš. Drveće pupa, a rano proljetno cvijeće cvijeta u živopisnim bojama. Savršeno je vrijeme za sadnju cvijeća u vrtu u kojem ćemo uživati već u kasno proljeće, ljeto pa sve do jeseni. Posjetili smo stručnjake iz ove oblasti i s njima razgovarali o tome koje se vrtno cvijeće sije ili sadi u proljeće.

“Mi smo aktivni konstantno, pa i čitavu zimu kada je riječ o cvijeću, tokom zime obavljamo proizvodnju i sad je sve gotov spremno za prodaju. Samu sadnju savjetujemo još malo prolongirati i sačekati, vrijeme jest lijepo ali ipak jaki su vjetrovi i noći su hladne. Maćuhice i većina trajnica već se prodaju i one mogu ići sa sadnjom jer su otpornije na hladnoću. Mi pažljivo biramo proizvode, radimo, nemamo previše plastenika koje zagrijavamo tako da smo fokusirani najviše sa sadnicama koje su najprodavanije i najviše se traže na našem tržištu. Imamo velikog iskustva kada je riječ o proizvodnji cvijeća, preko 25 godina se bavimo proizvodnjom istog, zadovoljni smo svojom prodajom a to potvrđuju i kupci koji nam se uvijek vraćaju”-izjavila je za RTV Visoko Amra Dinar, vlasnica obrta “Vrtna harmonija”

Ne postoji određeni datum kada bi trebali saditi cvijeće. Sadnja cvijeća ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrsti biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće ističe naša sagovornica. Opširnije gledajte večeras u program RTV Visoko u informativnoj emisiji “Visoko Info”

povezani članci

POPULARNO