Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Danas je Svjetski dan šale

Današnji dan tradicionalno se obilježava kao dan šale, dan u kome se sa drugima treba našaliti, na smiješan način ih zbuniti, prevariti, ali na takav način koji će u konačnici izavati smijeh i dobro raspoloženje.

Iako građanima Bosne i Hercegovine nije baš privlačno da ih se vara, ipak Dan šale prihvataju ko jedini dan u godini u kome šalu, pošalicu, prevaru i podmetanje neće doživjeti uz razočarenje i vidno neraspoloženje.

Kada danas budete slušali ono poznato “aprililili”, neka vam to izazove osmijeh. Zašto? Zato što je to dokaz da ovdašnji ljudi, i pored svega što im se događa, još nisu izgubili duh.

Otkud 1. april, Dan šale

Historijski gledano, nije sasvim jasno od kada se i zašto obilježava dan šale, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao “Dan svih luda” koji je bio općenarodno veselje.

Iako su u različitim godinama i šale različite, ipak se temelje na tome da jedni druge prevarimo, a ponekad te naizgled bezazlene šale imaju neželjene rezultate. Iako postoje mnoge legende o ”Prvoaprilskoj šali”, odnosno ”Prvom aprilu”, ipak se vjeruje kako ona potiče iz doba starih Rimljana. Zajedno sa ovim, tradicija prvoaprilske šale produžava se sve do 16. vijeka.

Francuski kralj Karl IX 1564. godine uveo je novi kalendar prema kojem se nova godina slavila 1. aprila, nakon čega je ismijavao sve one koji su se “prihvatili” nove regulative.

Najsmješnija šala

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu “Danom svih glupaka”. Finci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj.

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila – novine se utrkuju da objave “ekskluzivne” vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Muzej šala u San Diegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Richarda Nixona za predsjedničke izbore pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti!”

Stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smijeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

Evo nekoliko viceva za Vaše bolje raspoloženje:

-Odakle ste Vi gospođo? <
-Odakle ste Vi gospođo?
Iz Francuske.
-Opaaaaa Francuskinjaaa?
-Odakle ste Vi?
Iz Njemačke.
-Opaaaaa Njemicaaaa!
-Odakle ste Vi gospođo??
Iz Obale Slonovače.
-Opaaaaa…. Opaaaaa!
Suljo: Prevario sam te.
Fata: I ja sam tebe.
Suljo: 1. april!
Fata: 26. februar.
– Opa, uzeo se novi automobil… Koji ti je to marka?
– Kia.
– Nazdravlje! A vidiš onog plavog Mercedesa?
– Vidim.
– E ja ti imam istog takvog, samo žutog, Golfa dvojku.

Ne tražim srodnu dušu
Ne tražim srodnu dušu.
Što će mi još jedna budala u životu?Upoznaju se djevojka i dečko.
Djevojka: Zdravo ja sam Jela.
Dečko: Blago tebi, ja crko od gladi

– Ja baš volim morsku hranu – kaže muž.
– Jao dragi, i ja isto. Šta najviše voliš? – upita žena.
– Kada na plaži jedem pljeskavicu!
Šalje kćerka majci poruku:
– Trudna sam!
– ŠTA???
– Hahahah, 1. aprilllllllllll
– Uh prepade me….. Ali danas nije 1. april???
– Nije, tad je termin.

povezani članci

POPULARNO