Četvrtak, 29 Februara, 2024

73 GRAĐANA ODAZVALO SE AKCIJI DARIVANJA KRVI U VISOKOM

U organizaciji Crvenog križa Visoko uspješno je realizovana treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, od šest planiranih za 2023. godinu.

„Danas smo imali i osam novih davalaca krvi. Drago mi je da se danas odazvao i veliki broj mladih. Opet bih apelovao na sve, da se odazivaju ovakvim akcijama jer je krv potrebna na brojnim odjeljenjima u Kantonalnoj bolnici Zenica“- izjavio je Halil Žiga, predsjednik Crvenog križa Visoko.

Prema informacijama koje smo dobili iz Crvenog križa akciji se odazvalo 73 sugrađana od kojih je 68 darovalo krv. Akciju su zajednički organizovali Crveni križ Grada Visoko i Transfuzijski centro KB Zenica. U ovom mjesecu smo obilježili i Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tom prilikom razgovarali sa Azemom Kosovcem koji je dugogodišnji član CK Visoko i dobrovoljni davalac krvi, koji je govorio o svojim razlozima zašto daruje krvi ali i samoj dobrobiti tog čina.   

„Stalni sam član Crvenog križa Visoko i dobrovoljni sam davalac krvi 60 puta. Dobrovoljni sam davalac radi svog zdravlja i zdravlja drugi. Želim pomoći i neopisiv je osjećaj kad pomognete drugima. Imao sam priliku da se sretnem sa par ljudi za koje sam na poziv iz Crvenog križa, mimo redovnih akcija, odazvao se i darovao krv i taj susret je poseban  kao i sam doživljaj da ste nekom spasili život.  Ja se osjećam dobro, od kada sam redovni davalac krvi nemam problema ni sa povišenim pritiskom, darivanje krvi nikako ne ugrožava zdravlje davaoca.  Darivanje krvi ujedno je i jedan oblik kontrola zdravlja davaoca”- poručuje Azem Kosovac iz Kralupa.

Darivanje krvi je čin koji naglašava osnovne ljudske vrijednosti – solidarnost, poštovanje, saosjećanje i plemenitost. Visoko može da se ponosi brojem dobrovoljnih davalaca krvi, onih koji darivanjem spašavaju živote, nadamo se da će u narednom periodu taj broj biti još veći.

Amra Čosić

povezani članci

POPULARNO