Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

JU “DOM ZDRAVLJA” VISOKO DODIJELJENO 200.000 KM ZA ODRŽAVANJE TEKUĆE LIKVIDNOSTI I NABAVKU DODATNE OPREME

U JU „Dom zdravlja“ Visoko danas je potpisan sporazum o dodjeljivanju sredstava u iznosu od 200.000 KM ovoj ustanovi kroz rebalans budžeta, a za odrzavanje tekuće likvidnosti i nabavki dodatne opreme. Sporazum su potpisali gradonačelnik Mirza Ganić i direktor Doma zdravlja dr. Zlatko Handžić.

– Zahvaljujem se na dolasku i posjeti delegaciji koja nas je danas posjetila, tu su nam bili ministar MUP-a ZDK Dario Pekić i naša zastupnica u Skupštini Mirela Mateša Bukva, kojima je ovo prva zvanična posjeta u ovom sastavu. Odlukom Gradske uprave i gradonačelnika Mirze Ganića, kojem se posebno zahvaljujem na angažmanu i podršci, do sada su nam dodijeljena velika sredstva, a rebalansom budžeta dodijeljeno nam je i 200.000 KM za tekuću likvidnost i nabavku opreme.

Trenutno smo u fazi kompletiranja medicinske opreme, do sada je isporučena značajna količina zaštitne opreme, 20 puls oksimetara, 6 EKG uređaja za odrasle i jedan EKG za djecu, 8 ultrazvučnih inhalatora, čekamo isporuku profesionalne veš mašine, mučkalice i centrifige za laboratorijsku dijagnostiku, a tu su i najmodernije dijagnostičke radne stanice koje su u funkciji novog digitalnog RTG aparata.

Na kraju bih istaknuo da smo preko UNDP-a nabavili laboratorijski dijagnostiku za ambulantu TIKA u Moštru i prvi put će stanovnici ovog dijela moći raditi osnovne laboratorijske nalaze. – istaknuo je direktor dr. Zlatko Handžić.Iza Doma zdravlja je izuzetno uspješna godina, a dodatnim sredstvima od 200.000 KM zaokružuje se prvi ciklus ulaganja.

– Prvo smo nabavili opremu u vrijednosti preko 300.000 KM, utopljavanje zgrade je koštalo 100.000 KM, raspisan je tender za zamjenu ravnog krova u iznosu 220.000 KM, data finansijska podrška za rad Službe hitne medicinske pomoći u iznosu od 47.000 KM i evo danas je dodjeljeno 200.000 KM kako bi se očuvala likvidnost i izvršile zatečene obaveze, te nabavila dodatna oprema koja je još neophodna, te sufinansirala nabavka digitalnog ultrazvuka koji košta oko 80.000,00KM. U kratkom roku smo nabavili značajnu opremu koja je itekako važna našim građanima, a od 01.08. nemamo gubitaka u ovoj ustanovi. Zaista sam zadovoljan jer smo pokazali da ono što smo govorili i prije izbora, da radimo i da nam je Dom zdravlja prioritet i jedna od najvažnijih ustanova, jer od nje zavisi i zdravlje naših građana. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

U narednom periodu se pripremaju i radovi na izgradnji nove zgrade Hitne pomoći, a pored sredstava Gradske uprave privrednici su pritekli upomoć i olakšali nabavku hitne i druge medicinske opreme.

– Jedan od primjera saradnje je i firma „PAK Rampart“ koja nam je kupila zaštitnu opremu kako ne bismo morali koristiti aktuelni ugovor koji je ranije JU Dom zdravlja potpisala s jednim dobavljačem čija je ugovorena cijena bila 3-4 skuplja od trenutne tržišne, a sve u cilju domaćinskog odnosa i zaštite finansija JU Dom zdravlja Visoko. Nadam se da ćemo uskoro regulisati i specijalizacije, imamo 4 subjekta koji će pokriti 4 specijalizacije, direktor je već odredio i doktore koji će ići, očekujemo da pošaljemo još jednog i da to bude jedna zaokružena priča. Nakon nepunih godinu dana uspjeli smo da implementiramo sve što je važno za ustanovu, a nadam se da će u narednoj godini ova stabilizaciji biti još više vidljiva. – kazao je gradonačelnik Ganić.

povezani članci

Najnovije