Nedjelja, 14 Jula, 2024

29. SEPTEMBAR- SVJETSKI DAN SRCA

Upozoravajući na značaj očuvanja zdravlja srca, širom svijeta zdravstveni radnici obilježavaju 29. septembar kao Svjetski dan srca. Danas su se i u gradovima širom Bosne i Hercegovine organizirale aktivnosti s ciljem unapređenja i zaštite zdravlja pod sloganom “Budi heroj svog srca”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 miliona smrti. To je više nego HIV, malarija ili rak.

Iz Udruženja ukazuju i upozoravaju da se čak 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca i krvnih sudova može izbjeći tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog tlaka, holesterola, regulisanjem tjelesne težine i redovnom fizičkom aktivnošću.

Bolesti srca i krvnih sudova bila su jedna od vodećih tema trodnevnog Simpozija javnozdravstvenih specijalista FBiH koji je održan u Zenici, u organizaciji tog Udruženja i domaćinstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pod sloganom “Zdravlje – zajednička odgovornost”.

Najčešći rizični činioci za kardiovaskularne bolesti su pušenje, neuravnotežena i nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola.

Jedini način prevencije je izbjegavati i liječiti rizične činioce, a za osobe koje ih nemaju zdravo se hraniti, održavati tjelesnu težinu u granicama normale, biti tjelesno aktivni (baviti se zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem) i izbjegavati hronični stres.

Inicijativom Svjetske kardiološke organizacije, osnovan je Svjetski dan srca koji se obilježava svake godine 29. septembra.

povezani članci

Najnovije