Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Vakcine sa iglom odlaze u prošlost?

Fondacija Bill & Melinda Gates uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedial za razvoj masovne primjene vakcine bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija temelji se na primjeni vakcine flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalne vakcine, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov vakcinisanost djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje, piše Zimo.

Na testnoj vakcinaciji odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija vakcine protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Vakcinu je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi „mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini“, rekao je James Goodson, viši naučnik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz kompanije u četvrtak.

Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

RTV Visoko/Akta.ba

 

povezani članci

Najnovije