Srijeda, 24 Jula, 2024

Što je Dunarov broj i što otkriva o nama

Nemoguće je zamisliti život bez prijatelja, bilo da imate veće ili manje društvo. Prijatelji nam donose sreću, pružaju podršku i dijele s nama lijepe, ali i manje lijepe životne trenutke.

Istraživanje iz 2010. godine provedeno pod vodstvom Julianne Holt-Lunstad, profesorice s Brigham Young University iz države Utah, pokazalo je da je usamljenost jednako štetna za naš organizam kao i 15 cigareta dnevno.

Dunbarov broj 150

Robin Dunbar, britanski antropolog i evolucijski psiholog, predložio je koncept poznat kao “Dunbarov broj” kao rezultat svog istraživanja socijalnih grupa kod primata, uključujući ljude, prenosi Novi list.

Dunbarov broj predstavlja ograničenje veličine društvenih skupina koje pojedinac može održavati. Konkretno, Dunbar je predložio da ljudi imaju tendenciju održavati stabilne socijalne odnose s oko 150 drugih ljudi. Ova brojka je postala poznata kao “Dunbarov broj 150”.

Prema Dunbaru, ova ograničenja proizlaze iz fizioloških i kognitivnih ograničenja ljudskog mozga. Održavanje složenih socijalnih odnosa, s emocionalnom povezanošću i povjerenjem, zahtijeva određenu količinu kognitivnih resursa. Dunbar smatra da se taj broj može podijeliti u različite krugove, gdje manji krugovi uključuju bliže odnose, dok se veći krugovi odnose na šire društvene kontakte.

Dunbarov broj nije stroga matematička konstanta, već više pravilo koje ilustrira kapacitet ljudskog mozga za održavanje društvenih veza. Važno je napomenuti da ovo pravilo nije primjenjivo na svakoga pojedinca ili situaciju, ali pruža korisnu perspektivu na evolucijski oblikovane socijalne interakcije kod ljudi.

Koliko je broj od 150 previše?

Vjerojatno ste već u glavi počeli računati i stavljati na papri sve ljude koje poznajete. No, nemojte brojku od 150 shvatiti doslovno. Ova brojka se odnosi na na naš širi društveni krug, a Dunbar se prije svega fokusirao na cjelokupnu zajednicu. Tako su nekoć mjesta bazno imala od 100 do 150 stanovnika.

U užu krug prijatelja, znači osoba koje su nam najbliže, ubraja se oko pet prijatelja.

Kako Freundin piše, najnovija studija provedena 2020. godine pod vodstvom Suzanne Degges-White, profesorice na Northern Illinois University, pokazala je da žene u srednjim godinama, koje imaju troje do više prijateljica/prijatelja pokazuju najviše zadovoljstva i sreće.

Naravno, istraživanja ne treba shvatiti doslovno, niti svaka osoba živi život na isti način. Dok pojedinci vole velika društva, drugi preferiraju u svom životu imati svega jednu do dvije bliske osobe. Važna je kvaliteta, a ne kvantiteta postojećih odnosa.

povezani članci

Najnovije