Petak, 19 Jula, 2024

ŠTA UZROKUJE NEDOSTATAK MAGNEZIJA U ORGANIZMU?

Naučnici sa Univerziteta Minesota u radu “Food as information – Examples od the roles nutrients play” (Primjeri kako nutrijenti utiču na organizam), otkrivaju kako hranljive materije deluje na pojedine organe i omogućavaju im da obavljaju svoju funkciju.

Prema njihovom saznanju za imunološku funkciju bitni su: vitamin A, vitamin E, cink, folna kiselina, vitamin B6, riboflavin, magnezijum, selen i vitamin C.

– U navedenim procesima učestvuje mnogo više hranljivih materija, ovo su neke od glavnih – napominju naučnici.

Funkciju nervnog sistema poboljšavaju: natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, folna kiselina, B12, bakar i vitamin C.

Za regeneraciju tkiva: vitamin A, vitamin E, bakar, riboflavin, magnezijum, vitamin B6 i vitamin C.

Metabolizam stimulišu: kalijum, tiamin, niacin, vitamin B6, magnezijum, riboflavin, folna kiselina i vitamin C.

Magnezijum, kao mineral, neophodan je za sve gore navedene funkcije. On se nalazi u pšeničnim klicama, orasima i sjemenkama (posebno sjemenkama bundeve), soji, crnoj čokoladi, zelenom povrću, mahunarkama, ribi, jogurtu i drugim mliječnim proizvodima.

Zašto nam je potreban magnezijum?

Međutim, na količinu magnezijuma u hrani utiče sadržaj tla u kojem je ona uzgajana. A činjenica je da se udio magnezijuma u tlu tokom prošlog vijeka značajno smanjio, pa ga nije uvijek jednostavno unijeti u dovoljnoj količini isključivo putem hrane. Ovaj mineral potreban je za zdrave kosti, učestvuje u prenosu nervnih impulsa, opušta mišiće i povećava nivo energije.

Magnezijum doprinosi zdravlju krvnih sudova, snižava krvni pritisak i povećava HDL (dobar holesterol). Ima bitnu ulogu u kontroli šećera u krvi, pojačava imunološku funkciju i ubrzava zarastanje rana.

Ukoliko se ne unosi dovoljna količina magnezijuma u organizam može doći do povišenog krvnog pritiska, grčenja mišića, aritmije i zatvora.

Potreba za magnezijumom povećava se kod osoba koje su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, imaju problema sa grčevima u mišićima, usporenom probavom, kod sportista, trudnica i dojilja.

Kako obezbijediti dovoljne količine?

Nedavna istraživanja pokazala su da, ako se radi o niskom nivou magnezijuma najbolje ga je nadoknaditi putem dodataka ishrani i topički, odnosno upotrebom magnezijuma u obliku spreja koji se nanosi na kožu ili putem kupki.

Rastvor magnezijuma može da se prska na kožu, a tijelo može brže da ga apsorbuje, jer ulazi direktno u krvotok i tkiva, pri tom ne ulazi u bubrege kao što je to slučaj kod oralne konzumacije.

Prednost je i to što tako tijelo uzme onoliko magnezijuma koliko mu je potrebno, a ostatak ne apsorbuje. Prevelike doze magnezijuma mogu da prouzrokuju nuspojave.

Dodatke magnezijuma bi trebalo uzimati oprezno i to nakon konsultacije sa ljekarom. Prevelike doze mogu da prouzrokuju nuspojave poput umora, slabosti mišića, smanjenih otkucaja srca, niskog krvnog pritiska, plitkog disanja i gubitka refleksa.

24sata.hr

povezani članci

Najnovije