Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Promovisana knjiga „Šta su meni ptice“

Sinoć je održana promocija knjige “Šta su meni ptice”, autora Fajke Kadrića. Ova knjiga novi je snažan glas domaće književnosti koji reafirmira klasično pripovijedanje sušićevskog tipa, roman je jedan od najboljih koji govori o podrinjskom stradanju. Ovo je istinita priča nastala po kazivanju Ekrema Redžića.

“Roman je priča o podrinjskoj golgoti, nije prvi , ali je prvi koji ne govori iz pozicije žrtve. Pričam priču iz pozicije ljudi koji su ratovali, odbijali da budu žrtva. Govorim o ljudima koji su iznijeli rat na plećima.”, kaže na početku autor knjige Fajko Kadrić.

Inače, autor Kadrić objavio je pet knjiga: “Ko još pjeva dok umire”, “Ordijski mujezin”, “Protokol posrnulih” , “Udovičke zemlje” I “Šta su meni ptice”.

“Želim poslati poruku da je već odavno vrijeme da izađemo iz pozicije žrtve, da shvatimo da se nad našim bolom niko neće sažaliti i da ne očekujemo pomoć bez interesa. Moramo se samo uzdati u sebe i zar nam Srebrenica nije najbolji primjer kada smo svoje živote stavili pod zaštitu međunarodne zajednice i UN, a svjedičimo šta se desilo. Stoga, moja poruka ide u tom pravcu, preživjeli smo jer smo se borili !”, zaključuje Kadrić.

Mirha Ganić

 

 

 

povezani članci

Najnovije