Utorak, 23 Jula, 2024

POČELA ŠKOLA ŠAHA U GRADSKOJ BIBLIOTECI

Već tradicionalno Gradska biblioteka Visoko vrijeme školskog raspusta svojim članovima nastoji učiniti što smislenijim i kreativnijim, te je danas održan prvi susret  prijavljenih na šahovsko druženje u okviru “Škole šaha”.

“Ja se nadam da ćemo mi nastaviti tamo gdje smo stali u zimu i da ćemo naučiti nešto novo. Novim polaznicima ćemo omogućiti da nauče osnove, želimo da svima ovo bude ugodno i lijepo druženje, da nauče nešto o šahu, da razviju kognitivne sposobnosti i još puno toga. Od ranije su nam iskustva prelijepa, iznenađen sam odzivom i zainteresovanošću, učenici su podigli ljestvicu mog rada na malo veći nivo svojim pristupom svemu. Uslovi su bili idealni prošli put kao što su i  danas. Djeca su predivna, osoblje biblioteke također, tako da ćemo sa velikim zadovoljstvom da realizujemo još jedno šahovsko druženje- izjavio je Tigran Kojić, FIDE majstor šaha.

Šah je drevna igra koja potiče razmišljanje, strpljenje, planiranje, razvoj memorije, kreativnosti te pridonosi boljem socioemotivnom razvoju djece. Zadovoljstvo da je Škola šaha u gradskoj biblioteci već prešla u tradiciju izrazila je i direktorica Ajša Šahinović, a mi vjerujemo da će taj projekat imati dug vijek trajanja. Škola šaha trajat će par sedmica, pratit ćemo dešavanja i napredak njenih polaznika, kojih je prijavljeno 40, i na kraju vam prenijeti njihove utiske i postignuća. Ovo je sigurno još jedan uspješan projekat biblioteke koji pruža priliku čitateljima da višak svog slobodnog vremena iskoriste na pravi način, da se zabave, nauče nešto novo i prošire svoja znanja.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije