Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Ovo je osam najgorih namirnica za vaše zube

Briga o zubima je važna za očuvanje oralnog zdravlja, ali nije dovoljno samo redovito pranje i korištenje konca za zube. Ono što jedemo i pijemo također ima značajan utjecaj na stanje naših zuba.

The Healthline je izdvojio nekoliko namirnica i pića koje treba izbjegavati ili ograničiti kako biste očuvali zdravlje svojih zuba:

Kiseli bomboni: Osim što su slatki, kiseli bomboni su posebno štetni za zube. Oni sadrže različite vrste kiselina koje mogu ozbiljno narušiti caklinu. Štoviše, zbog svoje ljepljive teksture, dugo ostaju na zubima, što povećava rizik od karijesa. Ako imate želju za slatkim, bolji izbor je čokolada koju možete brže žvakati i isprati vodom.

Kruh: Možda ne biste očekivali da je kruh problematičan za zube, ali kad žvačete kruh, vaša pljuvačka razgrađuje škrob u šećer. Također, mekani komadi kruha mogu se zalijepiti u brazde između zuba, što stvara povoljno okruženje za razvoj karijesa. Ako želite jesti ugljikohidrate, radije birajte integralne vrste koje sadrže manje dodanog šećera i manje su sklone razgradnji.

Alkohol: Alkoholna pića, osim što imaju općenito negativan utjecaj na zdravlje, mogu uzrokovati suha usta. Suha usta nemaju dovoljno pljuvačke, koja je važna za očuvanje zdravlja zuba. Pljuvačka pomaže u sprečavanju prijanjanja hrane za zube i ispiranju ostataka hrane. Također pomaže u popravljanju početnih znakova karijesa i bolesti desni. Da biste očuvali hidrataciju usta, preporučuje se pijenje dovoljno vode i korištenje otopina s fluoridom za ispiranje usta.

Gazirani napici: Gazirani napici, čak i oni bez šećera, mogu ozbiljno naštetiti zubima. Kiselina u tim napicima potiče proizvodnju dodatne kiseline u ustima, koja napada zubnu caklinu. Ako često pijete gazirane napitke, praktički prekrivate svoje zube kiselinom, što može dovesti do karijesa. Također, ovi napici često isušuju usta, smanjujući proizvodnju pljuvačke, što dodatno pogoršava stanje. Također, tamni gazirani napici mogu uzrokovati promjenu boje i mrlje na zubima.

Led: Možda vam se čini bezopasno žvakati led, ali to može ozbiljno oštetiti zubnu caklinu i povećati rizik od zubnih ozljeda poput puknutih ili slomljenih zuba te labavih krunica. Umjesto da žvačete led, radije koristite ga za hlađenje pića.

Agrumi: Agrumi poput naranči, grejpfruta i limuna bogati su vitaminom C, ali također sadrže visok udio kiseline koja može erodirati zubnu caklinu. Čak i dodavanje kapi limunovog ili limetinog soka u vodu može povećati kiselost napitka. Da biste smanjili rizik, konzumirajte ove namirnice i piće umjereno tijekom obroka i isperite usta vodom nakon toga.

Krumpirovi čips: Hrskavost krumpirovog čipsa može biti zadovoljavajuća, ali ova grickalica sadrži puno škroba koji se brzo pretvara u šećer. Škrob se često zadržava na površini i između zuba, pružajući hranu bakterijama u plaku. Nakon konzumacije krumpirovih čipsa, preporučuje se upotreba konca kako biste uklonili zadržane čestice.

Briga o oralnom zdravlju zahtijeva svjesnost o tome što jedemo i pijemo. Iako ne morate potpuno izbjegavati ove namirnice i pića, ograničavanje njihove konzumacije, redovito održavanje oralne higijene i redoviti posjeti zubaru mogu značajno doprinijeti očuvanju vaših zuba i desni u dobrom stanju.

RTV Visoko/N1 Hrvatska

povezani članci

Najnovije