Četvrtak, 25 Jula, 2024

Oprez, Google će vrlo brzo obrisati sve ovakve račune – Slike, mailove, podatke, sve!

Google će brisati sve stare i neaktivne Google račune, odnosno one koji nisu korišteni najmanje dvije godine.

Tako će biti obrisana e-pošta, odnosno g-mail, te ostali sadržaj, poput fotografija, kalendarskih unosa, kontakata i dokumenata s Diska, u skladu s novom politikom firme. Čišćenje cijelog sistema ima za cilj zaštititi korisnike od sigurnosnih prijetnji, kao što su spam, phishing prevare i krađa računa, objašnjavaju iz Googlea.

ZAŠTO GOOGLE BRIŠE NEAKTIVNE RAČUNE?

Google briše neaktivne račune iz svog sistema jer, kako kažu, “postoji veća vjerovatnoća da će biti ugroženi”. Nenadzirani računi često se oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provjera od korisnika i postoji 10 puta veća vjerovatnoća da neće imati postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti, pokazuju Googleovi interni podaci, piše index.hr.

Kada je račun ugrožen, “može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili čak zlonamjernog sadržaja”, naveli su iz ove firme u izjavi o promjeni politike.

KADA ĆE I KOJI GOOGLE RAČUNI BITI IZBRISANI?

Google će početi ukidati neaktivne račune 1. decembra 2023., prema obavijesti koju su sami postavili na stranici. Započet će eliminacijom računa koje su ljudi stvorili, a zatim ih više nikada nisu posjetili.

Prema Googleovim novim pravilima, “ako Google račun nije korišten ili prijavljen najmanje 2 godine, račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea (Gmail, Dokumenti, Disk, Meet, Kalendar) i Google fotografije” mogu biti izbrisani.

Međutim, nova se pravila odnose samo na lične Google račune, što znači da ne utječu na školske ili poslovne račune. Osim toga, Google neće ukloniti račune koji su prenijeli YouTube videozapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti, pokazuje nova politika Google-a.

Korisnici će prije brisanja primiti “višestruke obavijesti” da će im računi biti ukinuti prije nego što se to stvarno dogodi, stoji u priopćenju.

KAKO SPRIJEČITI BRISANJE?

Svi koji imaju stari račun, a žele spriječiti njegovo brisanje, mogu se na njega prijaviti i upotrijebiti jedan od alata firme kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play.

Radnje koje će signalizirati Googleu da je aktivan uključuju čitanje ili slanje e-pošte, korištenje Google diska, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacije u trgovini Google Play, korištenje Google pretraživanja, korištenje prijave s Googleom za pristup aplikaciji ili usluzi treće strane.

RTV Visoko/Oslobodjenje.ba

povezani članci

Najnovije