Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

ODRŽAN SASTANAK SA DIREKTORIMA JAVNIH PREDUZEĆA

U kabinetu gradonačelnika Mirze Ganića danas je održan sastanak sa direktorima javnih preduzeća, kojem je prisustvovao i predstavnik Grada u skupštini JP Nedžad Mulagić.

Teme sastanka su bile očekivanja i problematika javnih preduzeća, kao i saradnja sa Gradskom upravom, te načini pomoći i podrške.Sastanku su prisustvovali direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko Kenan Karavdić, direktor JKP „Visoko“ Almir Hadžijalić, JP „Visoko Ekoenergija“ Amer Hindija, te JP „Veterinarska stanica“ Ahmed Kurspahić.

Najviše problema trenutno je prisutno u JKP „Visoko“, pa je naglašena potreba detaljne analize situacije u ovom preduzeću, kao i plana pojeftinjenja usluga, prije svega cijene vode i priključka za vodu, a za šta je Grad Visoko izdvojio 500.000 KM u Nacrtu Budžeta.

Naglašen je i ogroman problem sa opremom, koju je što hitnije potrebno obnoviti i unaprijediti.

JP „Veterinarska stanica“ je preduzeće koje posluje pozitivno, ali je u prethodnom periodu imalo jako loše odnose sa osnivačem. Dolaskom gradonačelnika Ganića odnosi su se značajno popravili i relaksirali, a saradnja ojačala i unaprijedila. Jedan od zadataka koji je delegiran ovom preduzeću je da se povećaju aktivnosti vezane za sterilizaciju pasa lutalica.

JP „Visoko Ekoenergija“ u narednom periodu za cilj bi trebalo imati proširenje gasne mreže gdje god to bude moguće i gdje bude interesa od strane građana , jer povećanjem broja korisnika smanjit će se i zagađenje zraka koje je veliki problem za Visoko.

JKP „Gradska groblja“ Visoko nastavlja sa normalnim radom i sanacijom stečajnih obaveza. Značajno olakšanje u radu je izmirenje zaostalih finansijskih obaveza od strane Gradske uprave, kao i redovna podrška kroz izmirenje faktura odmah po ispostavljanju istih. Obzirom da je parking servis na području grada loše organizovan, te da se ne vodi računa o pravilnom parkiranju u užoj jezgri grada zadužena je uprava ovog preduzeća da sačini analizu i prijedloge mjera za poboljšanje, a sve u cilju unapređenja parking sistema.

– Cilj nam je raditi pošteno, iskreno i za opći interes i mislim da je to i vidljivo kroz ovaj period rada od kako smo preuzeli mandat. Cilj je da imamo što bolju saradnju i što bolji odnos, te da radimo u interesu naših građana.

Što se tiče zaključaka, JKP „Gradska groblja“ trebaju da u narednom periodu provjere način funkcionisanja parking službe i njeno uređenje, pa da vidimo u kojem pravcu ćemo ići s automatizacijom, JP „Visoko Ekoenergija“ u narednom periodu treba planirati proširenje mreže, te povećati obim aktivnosti u smislu sticanja novih korisnika, prema Veterinarskoj stanici ćemo ići sa podrškom i učvrstiti saradnju koje skoro da nije bilo, dok od „JKP „Visoko“ očekujemo detaljne analize i traženje modela pojeftinjenja usluga, naravno uz sufinansiranje Grada Visoko. – kazao je nakon sastanka gradonačelnik Mirza Ganić.

povezani članci

Najnovije