Utorak, 23 Jula, 2024

Obilježena 110. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH

Svečanom akademijom i premijernim izvođenjem “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” danas (utorak, 27. septembar) je u Sarajevu obilježena 110. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je u svom obraćaju naglasio da je ulema stajala na braniku duhovnog, kulturnog i nacionalnog bića Bošnjaka.

„Sve je ovisilo o našoj hrabrosti i smjelosti, o našem odbijanju da nas se ušutka“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Istaknuo je da nam uzori, nakon Poslanika Muhammeda, a.s., trebaju biti bosanski ljudi, ulema i vitezovi, koji su hrabro i dostojanstveno gradili slobodu.

„Neka ova godišnjica bude početak jednog novog vremena, renesanse našeg bosanskog duha. I neka svi bosanski ljudi nađu svoje mjesto u njoj i tu prepoznaju vlastito biće. Mi smo našu slobodu skupo platili. Obraćam se vama, u ime ubijenih imama, onih koji su prošli torture komunističkih kazamata, četničkih i ustaških logora, da dostojanstveno i hrabro stanemo na branik naše domovine, slobode našeg naroda i misije naše Islamske zajednice, pozivajući na dobro, a odvraćajući od zla“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić naglasio je kako projekti Udruženja ilmijje imaju za cilj ostaviti trag, kako bi društvo iz njih uzimalo pouku za buduća vremena.

„Velika je čast i odgovornost raditi u interesu Udruženja i istovremeno interesu Islamske zajednice. Udruženje je od svog osnivanja do danas posvećeno univerzalnim vrijednostima. Pored svih iskušenja, imami nisu pokleknuli, bili su predvodnici i ustrajavali u ostvarenju ciljeva i ideala. Ne želimo stojati u mjestu. Kao i generacije prije nas želimo ostaviti vidljiv trag“, kazao je Hadžić.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Sabora IZ Safet Softić, zamjenik reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković, muftije Islamske zajednice, direktori ureda, uprava i drugih institucija Islamske zajednice, predstavnici kulturnog, društvenog, političkog životan i brojni drugi gosti.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović dodijelio je priznanja i poklone penzionisanim imamima i muallima u periodu između 109. i 110. godišnjice: Smajo Burek (MIZ Sarajevo), Bajro Bandić (MIZ Sarajevo), Hazim Krupalija (MIZ Sarajevo), Ibrahim Klisura (MIZ Sarajevo), Ešref Alibegović (MIZ Sarajevo), Safet Delić (MIZ Kakanj), Vehid Kadić (MIZ Zenica), Omer Pobrić (MIZ Tešanj), Hamida Maglić (MIZ Travnik), Hasan Glamočak (MIZ Gornji Vakuf), Mehmed Ahmetović (MIZ Gračanica), Adem Omerović (MIZ Gradačac), Ibrahim Saletović (MIZ Tuzla), Ševal Kadrić (MIZ Živinice), Ramo Hodžić (MIZ Žepče). Za još tri imama priznanja će biti naknadno uručena: Džemal Gadara (MIZ Čapljina), Ahmet Ikanović (MIZ Cazin) i Ismet Barčić (Cazin).

“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, koja je premijerno izvedena, nastala je kao rezultat promišljanja i želje da se napiše kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić. Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Kavazović.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban. 

Predsjednik Hadžić je ovom prilikom uručio i zahvalnice onima koji su dali doprinos projektu „Poema o bosanskom bijelom šehidu“.

Dobitnici zahvalnice su: Media centar Islamske zajednice i direktor Amir Sakić, BH Telecom i direktor sarajevske BH Telecoma Faruk Selmanović, BH Pošta na čelu s Mirsadom Mujićem, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Ibrahim-ef. Malanović, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i v.d. ministar Mirza Terzo, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) i ministar Omer Osmanović, Ministarstvo kulture i sporta KS i ministar Samić Avdić, Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona i ministar Fahrudin Čolaković, Udruženje generala BiH na čelu s Rizvom Plehom, te Bosanski kulturni centar na čelu s Jasminom Durakovićem.

Posebna zahvala iskazana je Uredu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) i premijeru Mustafi Ružniću, te Bosansko-podrinjskom kantonu i premijerki Aidi Obuća.

Prije akademije, na Centralnom spomen-obilježju imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova.

RTV Visoko/MINA

povezani članci

Najnovije