Utorak, 23 Jula, 2024

OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA: PRIJEDORSKE ŽRTVE ZAUVIJEK MORAMO NOSITI U SRCIMA I MISLIMA

Prigodnim aktivnostima u MSŠ Hazim Šabanović Visoko danas je obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3176 ubijenih stanovnika Prijedora nesrpske nacionalnosti, kojima su vlasti bosanskih Srba na današnji dan (31. maj) 1992. godine putem lokalnog radija naredile da svoje kuće obilježe bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Posebne emocije i sjećanja su vezana na 102 ubijene djece, a instalacija u dvorištu škole od postavljene 102 stolice, predstavlja nijemi podsjetnik na prekinute živote, ugašene snove i prolivenu krv.

Direktor škole Admir Kovačević i profesor Islamske vjeronauke Haris Gorak su, tokom razgovora, u programu RTV Visoko, naglasili da odgojno-obrazovne ustanove imaju zadatak koji podrazumijeva konstantno širenje istine i adekvatno vođenje brige o najvažnijim historijskim datumima naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Kako su istakli, svi učenici su oduševljeno prihvatili svoje organizacijske zadatke vezane za pomenute aktivnosti, a profesor Gorak je posebno zadovoljstvo izrazio kreativnim i veoma emotivnim radom učenice Adne Zukić, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i „govori više od hiljadu riječi.“

Bitnost podsjećanja je, prema njihovim riječima, glavni garant da zlo nikada neće i ne smije biti zaboravljeno uz univerzalnu poruku pijeteta, ljubavi i topline za sve stradale Prijedorčane, ali i ostale žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Poruka je jasna: Kulturu sjećanja moramo njegovati, žrtava se zauvijek sjećati, a zločine i zločince nikada ne zaboraviti.

Informaciju više uz razgovore sa direktorom Kovačevićem i profesorom Gorakom donosimo večeras (srijeda, 31. maj) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije