Srijeda, 24 Jula, 2024

Noć želja, sudbine i oprosta: Muslimani širom BiH obilježili Lejletul-Kadr

Muslimani širom BiH sinoć su dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur’ana. Džamije su bile pune vjernika koji su uz dovu i traženje oprosta grijeha obilježili Lejletul-Kadr.

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr.

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”.

U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, započelo je objavljanje Kur’ana, kada je poslaniku Mujammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-‘Alek.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

povezani članci

Najnovije