Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Najveći književnici i naučnici naših prostora od subote krase park “Ravne 2” u Visokom

Sezona u Bosanskoj dolini piramida već uveliko traje, a Arheološko – turističko – sportski park „Ravne 2“ je postao svojevrsna kulturna, sportska, muzička i edukativna oaza ovog dijela Europe.

Pored pobrojanog, park „Ravne 2“ je sigurno najveća galerija umjetnina na otvorenom, a ove subote, 15.juna, otvorena je još jedna genijalna instalacija, tačnije park je postao bogatiji za još 16 bisti, ovoga puta istaknutih književnika, pjesnika i naučnika sa ovih prostora.

Svoje mjesto u najljepšem parku na ovim prostorima pronašli su književnici France Prešeren, Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Tin Ujević, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Mak Dizdar i Aleksa Šantić.

Pored njih tu su i biste intelektualaca sa ovih prostora, nobelovaca Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke, kao i Milutina Milankovića, Ruđera Boškovića, MihajlaPupina, Murisa Osmanagića, Mileve Ajnštaj-Marić i Jožefa Štefana.

U prigodnom programu koji je upriličen ovim povodom pročitana su imena istaknutih osoba koje od ovog dana krase park „Ravne 2“, ali i njihove bogate biografije. Gostima se obratio osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić, kao i autori nove instalacije u parku, profesori s Odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koji su imali priliku prenijeti svoja iskustva prilikom izrade ovih bisti. Dr. Osmanagić se zahvalio autorima, najavivši i nove projekte u parku, kao i „dolazak“ Batona i Kulina bana u najljepši park na ovim prostorima. Među prisutnim gostima je bio i zamjenik ambasadora Slovenije u našoj zemlji

Instalacija se nalazi pored još jedne genijalne instalacije u parku, koja je posvećena najvećim pjesnicima ljubavne poezije, a čiji autori su također profesori s Odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

RTV Visoko/Avaz.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije