Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Na Dobranjskom brdu iznad Visokog odata počast poginulim bugojanskim borcima

U organizaciji porodica šehida i poginulih boraca općine Bugojno upriličen je odlazak na Dobranjsko brdo, gdje je u subotu obilježena 29. godišnjica od pogibije četiri bugojanska borca, koji su u akciji deblokade Sarajeva život izgubili na linijama odbrane iznad naselja Stuparići.

Život za slobodu BiH su 1995. godine položili: Admir Ljubuškić – Šutak – komandant 2. bataljona 307. slavne brdske brigade, zatim poručnik Huso Čivić, kao i njihovi saborci Elvedin Mešan i Senad Ćurić.

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju visočkim šehidima i poginulim borcima, a nakon toga je upriličen odlazak na Spomen obilježje na Dobranjskom brdu, gdje su brojne delegacije položile cvijeće nakon čega je proučen Jasin, proučena i poklonjena hatma dova pred dušu četvorici bugojanskih šehida koji su prije 29 godina poginuli u bitkama za probijanje dobro utvrđenih neprijateljskih položaja.

Prisutnima su se obratili: Džemka Đelilović – predsjednica UO Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Bugojno, Mirza Ganić – gradonačelnik Visokog te Nijaz Pinjić – predsjednik JOB Unije veterana Grada Visoko.

Poručili su da je trajna obaveza svih nas konstantno prenošenje istine o odbrani BiH, pogotovo na mlađe generacije i naglasili značaj obilježavanja svih bitnih historijskih datuma, kako se stradanja ne bi ponavljala.

povezani članci

Najnovije