Četvrtak, 25 Jula, 2024

KTK MOST- MINI BAŠČARŠIJA ZA GOLUBOVE I VRAPCE

Sebilj u Sarajevu na Baščaršiji uvijek je prepun golubova i turista koji ih hrane. Sličnu priču u mini varijanti imamo u Visokom. KTK most je okupljalište golubova i vrabaca koji čekaju svoji dio starog hljeba namijenjen ribama u rijeci Fojnici. U nedostatku mrva čini se da „kljucaju“ trotoarske ukrasne kocke. Za logističare oboljele od tegoba koji se liječe hraneći ribe i ptice evo nekoliko savjeta.

Najnekvalitetnija hrana je svakako običan bijeli hljeb. On pticama ne obezbjeđuje dobar izvor hranljivih sastojaka i pravi im probleme sa varenjem, što ih dodatno slabi. No, savjetovati da im ga ne dajete bilo bi neozbiljno jer većini vrabaca i golubova u zimskim mjesecima to je jedini obrok. Ako ga već dajete, onda neka to bude stari hljeb od integralnog brašna i sa sjemenkama, sitno izmrvljen. Njega će najradije jesti vrapci i, eventualno, kosevi. Nipošto nemojte pticama davati pljesnjiv hljeb. Od ostale ljudske hrane pticama možete davati tvrdo kuhana jaja, kuhanu rižu, svježe povrće i voće (može i suho, ali usitnjeno).

Namirnice su to bogate proteinima, vitaminima i ostalim tvarima koje pticama osiguravaju energiju potrebnu za letenje i grijanje tijela.

Ptice koje žive uz ili na vodi (labudovi, patke)

Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata no tek kada se ptice približe jer inače hrana potone prije nego što ptice do nje dođu. Ove ptice vole hljeb, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbjegavajte ako ikako možete.

Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice “računaju'” na hranu koju im nudite, i mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

povezani članci

Najnovije