Četvrtak, 25 Jula, 2024

Koji je rok trajanja brašna? Evo kako ćete znati da se pokvarilo

Većina brašna će ostati svježa tri do osam mjeseci na sobnoj temperaturi, obično nakon dugog isteka roka trajanja. Međutim, određeni rok trajanja ovisi o vrsti brašna, njegovim sastojcima i načinu na koji ga čuvate.

Brašno se često kategorizira prema stupnju obrade, što utječe na njegov rok trajanja. Na primjer, bijelo višenamjensko brašno općenito ostaje svježe dulje od brašna od cjelovitog zrna zbog načina na koji se svako od njih prerađuje.

Bijelo brašno je visoko rafinirano, što znači da je zrno ogoljeno od mekinja i klica, ostavljajući samo škrobni endosperm. Suprotno tome, integralno pšenično brašno sadrži sva tri dijela zrna – mekinje, klice i endosperm.

Mekinje i klice bogate su uljima, što čini proizvode od cjelovitog zrna pšenice osjetljivijima na kvarenje. To se događa kada se masti pokvare nakon izlaganja svjetlu, vlazi ili zraku, obično uzrokujući nepoželjan okus i miris, prenosi healthline.com.

Budući da alternative bez glutena poput bademovog ili kokosovog brašna često sadrže puno ulja, mogu biti sklonije užeglosti od bijelog brašna. Osim toga, višenamjensko brašno bez glutena, koje obično kombinira nekoliko brašna na bazi orašastih plodova ili korijena, može biti podložnije plijesni zbog visokog sadržaja vlage

Većina zapakiranih brašna ima datume isteka roka trajanja – koji se nazivaju i datumi najbolje do – otisnute na vrećici kako bi se naznačilo koliko će dugo ostati svježe. Međutim, te oznake nisu obvezne i ne označavaju sigurnost. Dakle, vaše brašno može biti sigurno za jelo čak i nakon isteka roka trajanja.

Najbolji način da utvrdite je li vaše brašno sigurno je da ga pomirišete. Dok svježe brašno ima neutralan miris, miris pokvarenog brašna može biti ustajalo, pljesnivo ili gotovo kiselo. Također može izgledati kao da je promijenilo boju.

Osim toga, ako je vaše brašno došlo u dodir s vodom ili vlagom, mogu se pojaviti velike nakupine plijesni. U tom slučaju trebate odmah baciti cijelu vrećicu.

Kako biste spriječili bacanje hrane, isprobajte kreativne načine korištenja svog starog brašna kada mu je blizu ili nakon isteka roka trajanja. Osim pekarskih proizvoda poput kruha i kolača, također je dobar za izradu neprehrambenih proizvoda poput tijesta za igru ​​ili domaćeg ljepila.

Kad brašno užegne, njegova se molekularna struktura mijenja — što može proizvesti štetne spojeve.

Međutim, nedavne studije nisu otkrile bilo kakve štetne učinke jedenja užeglog brašna. Iako kuhana hrana s njim može imati neugodan okus, malo je vjerojatno da će naškoditi vašem zdravlju ako ga jedete u malim količinama.

S druge strane, pljesnivo brašno može biti opasno, kao i neugodnog okusa. Iako nisu sve plijesni štetne, neke mogu proizvoditi opasne kemikalije poznate kao mikotoksini. Ovi spojevi mogu izazvati simptome poput povraćanja i proljeva.

Mikotoksini su također povezani s drugim ozbiljnim bolestima, uključujući rak i bolesti jetre, ovisno o pojedenoj količini i trajanju izloženosti. Stoga je uvijek najbolje baciti brašno ako loše miriše ili ima znakove plijesni.

RTV Visoko/N1 BiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije