Utorak, 16 Jula, 2024

JKP “VISOKO”-SLUŽBA ZA UPRAVITELJSTVO: U TOKU ZAMJENA AZBESTNIH KANCEROGENIH KROVOVA NA 12 ZGRADA

Grad Visoko je izdvojio značajna sredstva za adaptaciju krovovai uklanjanje azbestnih ploča. Ukupno 12 zgrada biti će rješeno bojazani od naslova koji je 16. novembra osvanuo u dnevnom listu „Oslobođenje“ a glasi: „Ko je preživio rat, azbest neće!“.

Dodatno skretanje pažnje uradio je podnaslov u kojem se pojašnjava da izloženost česticama azbestne prašine dovodi do raka pluća, jajnika, grla, te mezotelioma plućne maramice.

U svim bh. gradovima oštećene fasade, raspadnuti krovovi, rupe po zidovima nisu bili dovoljan razlog da se renoviraju zgrade ni 24 godine poslije rata, a, nažalost, razlog nije ni sve veći broj građana koji obolijevaju od bolesti koje najčešće nastaju usljed izloženosti upravo ovim opasnim materijalima.

Krajem 90-ih u razvijenim zemljama započeo je proces zabrane upotrebe azbesta, kao i njegovo uklanjanje iz zgrada i postrojenja. Posljedice dugotrajne izloženosti azbestu obično se pokazuju 20 do 30 godina kasnije.

U slučaju da su azbest-cementne ploče cijele, ne predstavljaju opasnost i mogu biti na krovu još godinama. Međutim, ako se azbestne ploče režu, buše ili na bilo koji način oštećuju, a usljed starosti građevina, ratne destrukcije i još mnogo drugih negativnih uticaja, pretpostavka je da su te ploče manje ili više oštećene i da predstavljaju veliku opasnost za zdravlje.

Posljedično, tj. dugoročno manje će se sredstava potrošiti na zamjenu azbestnog građevinskog materijala nego na liječenje od oboljenja uzrokovanih azbestnim česticama.

Zbog toga će JKP „Visoko“ i odjel Upraviteljstva i u narednim godinama intezivno raditi na prikupljanju sredstava kako bi se potencijalni otrovi sa krovova i zidova uklonili.

povezani članci

Najnovije