Nedjelja, 14 Jula, 2024

JAVNO PRIZNANJE ZA DR. SEMIRA OSMANAGIĆA

Na osnovu jednoglasne Odluke Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 12. sjednici, održanoj 27. augusta 2019. donijela Odluku o verifikaciji Odluke o dodjeli Plakete Zeničko-dobojskog kantona dr. Semiru Osmanagiću za ‘izuzetan doprinos u promociji Zeničko-dobojskog kantona’.

Kanton dodjeljuje dva javna priznanja svake godine: Povelju, zaslužnim stranim državljanima, i Plaketu, zaslužnim domaćim fizičkim i pravnim licima.

Semir Osmanagić, naučnik, autor, istraživač i biznismen, rođen je u Zenici, BiH. Otkrio je 2005. drevni piramidalni kompleks u Visokom, koji se sastoji od pet kolosalnih piramidalnih građevina te prateće mreže prahistorijskih podzemnih tunela. Osnivač je neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima i geo-arheološkim istraživanjima.

Profesor antropologije na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini 2012/2013. Osmanagić je predsjednik proizvodne korporacije Met Company, Inc. i holding kompanije Met Holding Group, LLC iz Houstona, SAD. Osmanagić intenzivno promovira rad Fondacije, projekt istraživanja Bosanske doline piramida i bh. arheološki turizam u svim dijelovima svijeta.

Od 2009. Osmanagić je član Aleksandrijskog društva arheologa iz Egipta, osnovanog 1895. Vijeće Općine Visoko je proglasilo Osmanagića 2006. godine za prvog počasnog građanina Visokog.

Dnevni list „San” iz Sarajeva izabrao je Semira Osmanagića za „Ličnost 2007. godine u Bosni i Hercegovini” za njegov istraživački doprinos u projektu Bosanske doline piramida i upornost na pozitivnoj promociji BiH.

U maju 2009. Osmanagić je primljen za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, koja je jedna od najuglednijih naučnih institucija u svijetu u čijem je članstvu više od dvadeset nobelovaca. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD), sa sjedištem u Bazelu (Švajcarska), ga je primila za svog člana 2015. Američki Kongres je 2013. dodjelio dr. Osmanagiću priznanje (Certificate of Recognition) za njegovo “neumorno zalaganje u izgradnji lokalne zajednice u Houstonu i pomoći useljenicima u Ameriku”.

Prva Globalna konferencija o piramidama održana u Čikagu (SAD) 2016. dodjelila je dr. Osmanagiću ‘Amelia B. Edwards’ nagradu za istraživanje piramida. Na kongresu ‘Pyramid Spiritual Scientist Movement’ održanom u Bangaloreu (Indija) 2016. godine dr. Osmanagiću je uručena Povelja ‘Dijamanta Nauke o piramidama’.

Semir Osmanagić nosilac je naučnog zvanja “doktor sociologije” iz oblasti sociologije historije, a doktorsku disertaciju o civilizaciji Maja odbranio je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Izvodi iz teksta službene Odluke:

Na osnovu člana 6. stav (2) Zakona o javnim priznanjima Zeničko-dobojskog kantona (,,Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 6/13 i 2/14), Skupština Zeničko- dobojskog kantona, na sjednici održanoj dana 27. augusta 2019. godine, donijela je

ODLUKU O VERIFIKACIJI ODLUKE O DODJELI PLAKETE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona verifikuje Odluku o dodjeli Plakete Zeničko-dobojskog kantona gospodinu Semiru Osmanagiću za izuzetan doprinos promociji Zeničko- dobojskog kantona u oblasti turizma.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u,Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona”.

Predlagač Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH kandidovala je gospodina Semira Osmanagića. Navodeći razloge: Semir Osmanagić je osnivač neprofitne i nevladine Fondacije ,,Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ sa sjedištem u Visokom. Rođen je u Zenici, autor, istrazivač i biznismen. 2005. godine je otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom. Bio je pofesor antropologije na Američkom univerzitetu u BiH. Autor je šesnaest knjiga o drevnim civilizacijama Maja, peruanskim, meksičkim te civilizacijama Pacifika, Afrike i drevne Evrope. Dr. Semir Osmanagić je svojim dosadašnjim radom i djelovanjem na području ZDK (Visoko) dao nemjerljiv doprinos razvoju turizma i privrede kao i promociji Ze-do kantona širom svijeta. Semir Osmanagić svojim aktivnostima mijenja imidž BiH u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije. Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista, a zahvaljujući promociji širom svijeta, svake godine Fondacija privuče nekoliko desetina hiljada turista u Visoko iz 160 zemalja svijeta.

piramidasunca.ba

povezani članci

Najnovije