Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Izdato narandžasto upozorenje u BiH, temperature i do 41 stepen Celzijusa

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je danas narandžasto upozorenje za visoke dnevne temperature.

Upozorenje je izdato za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, a visoka dnevna temperatura i visoka vrijednost UV indeksa sve do 14. jula.

Iz FHMZ-a napominju da se u navedenom razdoblju očekuju dnevne temperature zraka između 34 i 41 stupnja Celzija. U većem dijelu zemlje očekuju se i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 stupnjeva.

Građanima se savjetuje da poduzmu mjere opreza i prate posljednju prognozu vremena, da očekuju ometanja u dnevnim rutinama i budu spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

U BiH danas sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi mogući su ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, au ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stupnjeva

U četvrtak se očekuje sunčano i vruće uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, au ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stupnjeva.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne lokalni pljuskovi mogući su ponedjeljak na sjeveroistoku Bosne. Vjetar ploča, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stupanj.

U subotu također sunčano i vruće. Vjetar ploča, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stupanj.

RTV Visoko/Zenicablog.com

 

 

 

povezani članci

Najnovije