Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Istraživanje pokazalo: Nesanica genetski nasljedna

Nesanica je genetski nasljedna i može da muči nekoga cijeli život, pokazuje naučno istraživanje.

Proučavajući tajne ljudskog genetskog koda, nedavna studija sprovedena u Holandiji otkrila je specifične DNK obrasce koji igraju ključnu ulogu u određivanju osjetljivosti na nesanicu.

Naučnici su sproveli istraživanje pomno, prateći obrasce spavanja gotovo 2.500 lica, od vremena dok su bili u majčinoj utrobi do njihove 15. godine.

Studija je otkrila da su pojedinci koji posjeduju genetske markere povezane sa poremećajima spavanja bili skloniji noćnom buđenju tokom adolescencije.

Suprotno dosadašnjim spoznajama koje su bile ograničene na odrasle, novo istraživanje pokazuje da gen “lošeg spavača” ostaje aktivan tokom cijelog životnog vijeka.

Naučnici sa Univeritetskog medicinskog centra Roterdam i Univerzitetskog medicinskog centra “Erazmus” ističu značaj ranog otkrivanja problema sa spavanjem kod djece, naglašavajući potrebu da se interveniše već u djetinjstvu kako bi bila spriječena potencijalna doživotna nesanica.

Prikupljajući uzorke DNK od djece rođene između aprila 2002. i januara 2006. godine, naučnici su koristili krv iz pupčane vrbce i uzorke uzete kad su djeca uključena u studiju imala šest godina.

Majke su dale informacije o obrascima spavanja svoje djece u različitim fazama, dok je podskupina od 975 tinejdžera nosila uređaje za praćenje spavanja otprilike dvije sedmice.

Analiza je generisala DNK rezultate rizika, otkrivajući korelaciju između visokih rezultata i upornih problema povezanih sa nesanicom, kao što su noćna budnost i poteškoće sa uspavljivanjem tokom djetinjstva, prenosi “Dejli mejl”.

povezani članci

Najnovije