Nedjelja, 14 Jula, 2024

INTENZIVIRAN NADZOR NAD BESPRAVNOM GRADNJOM OBJEKATA

Građevinska inspekcija Grada Visoko intenzivno vrši nadzor nad bespravnom izgradnjom objekata.

Cilj građevinskih inspektora je, prije svega, da djeluju preventivno, da pomognu i upute investitore i vlasnike objekata u zakonske propise iz oblasti građenja. Bespravna izgradnja objekata je krivično djelo, tako da građevinski inspektori pored izricanja novčane kazne investitoru, mogu podnijeti i krivičnu prijavu PS Visoko i Tužilaštvu ZDK.

Svakodnevnim radom na terenu je primijećeno da određeni broj investitora pristupa izgradnji objekata bez odobrenja. Naime, izgradnji bilo koje vrste objekata se ne može pristupiti bez prethodno pribavljenog rješenja o urbanističkoj saglasnosti / rješenja o odobrenju za građenje.

Bespravnom izgradnjom objekata investitori rizikuju vlastita sredstva ukoliko se utvrdi da se isti ne mogu legalizovati radi određenih lokacijskih ograničenja. Odsjek za inspekcijske poslove Grada Visoko upućuje buduće investitore da se pridržavaju zakonskih propisa iz oblasti građenja i u skladu sa istim ispune svoje obaveze.

SAMO LEGALAN OBJEKAT JE PAMETNA INVESTICIJA.

Također, obavještavamo vlasnike objekata kojima je usljed dotrajalosti narušena stabilnost (ruševni objekti) da uklanjanju istih mogu pristupiti samo na osnovu rješenja o uklanjanju izdatog od strane građevinskog inspektora ili odobrenja o uklanjanju izdatog od strane Službe za urbanizam, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Visoko.

Služba za opću upravu, inspekcijske poslove i boračko-invalidsku zaštitu

Odsjek za inspekcijske poslove

 

Press Grada Visoko

povezani članci

Najnovije