Utorak, 23 Jula, 2024

Google upozorio korisnike: Od 1. decembra brišu se milioni naloga

Google je poslao obavještenje svojim korisnicima za 1. decembar, kada će se brisati mnogi korisnički nalozi.

Google je još jednom upozorio na 1. decembar 2023. kada će početi brisanje nekih Gmail naloga, piše Večernji.hr.

Riječ je o neaktivnim nalozima, a odnosi se na one koji nisu korišteni u periodu od dvije godine.

„Google zadržava pravo brisanja neaktivnog Google naloga i njegovih aktivnosti i podataka ako ste neaktivni najmanje dvije godine. Ova pravila odnose se na vaš lični Google nalog. Ovo se pravilo ne odnosi ni na jedan Google nalog koji je postavljen putem vašeg posla, škole ili druge organizacije“, stoji u objašnjenju.

Kako Google definiše aktivnost?

Google nalog koji se koristi smatra se aktivnim. Aktivnost može uključivati ove radnje koje preduzmete kada se prijavljujete ili dok ste prijavljeni na svoj Google račun:

  • Čitanje ili slanje e-pošte
  • Korištenje Google diska
  • Gledanje YouTube videa
  • Djeljenje fotografije
  • Preuzimanje aplikacije
  • Google pretraživanje
  • Upotreba prijave s Google-om za prijavu u aplikaciju ili uslugu treće strane.

Nadalje, kako se napominje, aktivnost Google naloga prikazuje se prema nalogu, a ne prema uređaju.

Ako na svom uređaju imate obuhvaćen više od jednog Google naloga, trebalo bi da vodite računa da se svaki nalog koristi u periodu od dvije godine.

Šta se događa kada je vaš Google nalog neaktivan?

Ako vaš Google nalog nije korišten u tom periodu godine on se tada smatra neaktivnim, i sav njegov sadržaj i podaci mogu biti izbrisani.

Prije nego što se to dogodi, Google će vam dati priliku da preduzmete radnju na svom računu na sljedeći način: Slanje obavještenja e-poštom na vaš Google račun ili slanje obavještenja na vašu e-poštu za oporavak, ako postoji.

Već je proteklog maja Google bio najavio da će do kraja godine započeti s „velikom čistkom“ neaktivnih korisničkih naloga, odavno zaboravljenih ili korištenih u jednokratne svrhe.

Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dvije godine.

Pronađu li u Google-u takav nalog, vrlo vjerovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i s njime povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos.

Prije brisanja naloga, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje, piše Bug.hr.

RTV Visoko/N1 BiH

povezani članci

Najnovije