Utorak, 16 Jula, 2024

GLAVNI BORAC ZA ZDRAVLJE CRIJEVA I KRVNE SLIKE

Iako su idealno voće za svaku dob i spol, ipak se kruške viljamovke, koje sadrže veće količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa.

Iako prema nekim zapisima kultivacija krušaka datira iz razdoblja od prije 3.000 godina, postoje pretpostavke prema kojima je u ovom čudesnom voću uživao još čovjek kamenog doba. Homer ih je okarakterizirao kao «dar bogova», a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.

Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno sa jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Nekoliko je hiljada vrsta krušaka, svaka vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine, okusa. Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa, a tekstura mesa je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima najbolja ljekovita svojstva. Prisutne su tokom cijele godine, a najbolje su od kraja jula do početka februara.

 Slatke kao šećer

Općenito, kruške imaju veće okruglo dno koje se prema vrhu, koji završava peteljkom, postepeno sužava. Sočne su i slatke, sa teksturom pomalo zrnastom, no mekanom poput maslaca.

Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se ponekad koristi u desertima umjesto šećera, kao zaslađivač. No ipak, jedna osrednja kruška ima manje od 100 kcal.

Ovo je voće idealan izbor za osobe koje su usvojile moderan stil života, a time se izložile stresu, brzini, crpljenju i posljednjih zaliha energije.

Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih mogu prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.

Ipak, kruške je najbolje jesti svježe, tada najbolje tonificiraju organizam, a ako se već moraju pohraniti na neko vrijeme onda je najbolje staviti ih svega nekoliko dana u najniži dio frižidera.

Zašto jesti kruške?

Prirodan su i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakiranje vitamina B skupine. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.

U 100 grama ploda kruške sadržano je 0,3 g proteina, 0,4 g masti, 9,5 g ugljikohidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60).

Međutim kruške Vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, stoga se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godina!

Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana.

Hipoalergeno voće?

Iako ovakvo stajalište nije potkrijepljeno naučnim dokazima, kruške se nerijetko karakteriziraju kao hipoalergeno voće koje će mnogo manje vjerovatno prouzročiti neželjene reakcije od ostalog voće. To je ujedno i osnovni razlog zbog kojega se kruške među prvima uvode u prehranu dojenčadi.

U frižideru i zamrzivaču

Po svojoj konstituciji mogu podnijeti i zamrzavanje na minus 20 stupnjeva C u zamrzivaču. Potrebno je prethodno kruške lagano oprati u otopini sode bikarbone i osušiti. Zatim se narežu na četvrtine i izvadi im se košpica. Tako očišćene i oprane, potpuno suhe od vode stavljaju se u vrećice za zamrzavanje kao komadi i mogu održati svoju svježinu do tri mjeseca.

Takve kruške možemo koristiti za pripremu slanih i slatkih jela jer se ta namirnica jako dobro uklapa uz plemenito svinjsko ili juneće meso, poput bifteka.

Dobro je znati…

* S obzirom na to da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupujete u dućanima, birajte one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plijesni. Također izbjegavajte kruške sa smeđim mekanim kolutovima.

* Proces zrenja kruške mogu nastaviti u vašem frižideru, ili ukoliko ga želite ubrzati, u papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi.

* Izbjegavajte ostavljanje krušaka u plastičnim vrećicama gdje će biti u dodiru jer im je na taj način ograničen kisik i pojačana produkcija etilena, plina koji kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces truljenja.

* Odaberite čvrste kruške tamnije boje. Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju.

* Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana.

* Kruške pohranite dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, češnjak, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu poprimiti te mirise.

Prednosti za zdravlje

1. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog okusa, a zdrav.

2. Kruške sadrže antioksidativne i antikancerogene spojeve koji sprječavaju nastanak visokog krvnog pritiska i srčanog udara.

3. Visok nivo vitamina C i bakra će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu te na taj način spriječiti ćelijska oštećenja.

4. Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola.

5. Topiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

6. Pektin je diuretik i ima blago laksativno djelovanje, što će potaknuti rad crijeva i omogućiti pravilno probavljanje hrane.

7. Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije.

8. Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.

9. Antioksidativno djelovanje kruške će ojačati vaš imunološki sistem. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripe i prehlade.

10. Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima.

11. Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprječavaju nastanak osteoporoze.

12. Sve trudnice trebaju povećati unos folne kiseline kako bi se spriječio nastanak urođenih poremećaja kod djeteta. Kruška je bogata folnom kiselinom pa ju stručnjaci preporučuju za vrijeme trudnoće.

povezani članci

Najnovije