Utorak, 23 Jula, 2024

VISOKO U MAGLI, NA PIRAMIDAMA SUNCE

Par dana ostalo je do promjene lijepih jesenjih dana u one kišne sa mnogo više sivila. Jutra u kotlini su već maglovita jer temperaturna razlika sa rijeka i zraka punog čestica čađi, stvaraju hladne, sive oblake.

Za ljubitelje sunca najbliža destinacija je plato ili vrh Piramide Sunca. Još od osam ujutro, sunce obraduje turiste koji se penju na vrh piramide i akumuliraju energiju.

Na dionici kod Klise, magla se već razilazi, a na lokalitetu Crvena zemlja(dupla krivina) sunce već gospodari. Na putu prema vrhu piramide lijepo je ubrati pokoji stručak ljekovite trave, u narodu poznate kao čubra. Do vrha se može pronaći i poneki cvijet divlje ciklame.

Kraljevski grad Visoki i njegove zidine su već poprimile sunčevu toplotu, tako da je i odmor vrlo ugodan. U suncu sa druge strane piramida se mogu vidjeti Vjesolići, vrh Trebevića, dio Bjelašnice, avioni koji kruže oko planine Lopate. Sunce s vremenom otkrije i džamiju u Džindićima, te Šuplje stijene iznad Kondžila. Iznad Visokog prvo “progledaju” Prijeko i Taukčići.

Sve u svemu, za šetače lijepa kolekcija vitamina D i pročišćene bronhije. Toplo preporučujemo uz oprez na par dionica strme staze. Dobra obuća rješava i te probleme.

povezani članci

Najnovije