Četvrtak, 25 Jula, 2024

Evo šta građanima i privrednicima u FBiH donosi usvojeni set energetskih zakona

Dom naroda FBiH u ponedjeljak je prihvatio Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i usvojio Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i Zakon o električnoj energiji FBiH, čime je usvojen set energetskih zakona kojima se u oblasti energetike uvode evropski standardi.

Ovaj Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije omogućuje građanima da bez formiranja pravnih osoba budu ravnopravni sudionici energetskog sektora i proizvode struju.

Zakonom se pojednostavljuju upravni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, kao i uvođenje novih kategorija sudionika i djelatnosti na tržištu električne energije, te uvođenje novih prava i mehanizama za snabdijevanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije. .

Usvajanjem Zakona o električnoj energiji  uređuju se elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te reguliranje ove djelatnosti. Zakonom se, između ostalog, uređuju izgradnja elektrana, kao i proizvodnja i distribucija električne energije, te opskrba i trgovina električnom energijom.

Evo šta donosi reformski set energetskih zakona koji su usvojeni u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Kada je riječ o građanima to znači da:

– Po prvi put fizička lica mogu, bez registracije obrta, biti prosumeri, odnosno proizvoditi električnu energiju koju će koristiti za vlastite potrebe.

– Mogu se, kao prosumeri, udruživati ​​u zajednice prosumera, radi proizvodnje ili razmjene električne energije.

– Mogu se udružiti u zajednice/zadruge radi proizvodnje, razmjene, skladištenja ili prodaje električne energije čime smanjuju svoje troškove, podižu razinu kvalitete življenja ali i ostvaruju dodatne prihode.

– Upravni postupak za izgradnju prosumerskog postrojenja smanjen je na minimum.

Za privrednike ovo znači da:

– Mogu graditi i prosumerska i postrojenja za prodaju električne energije. Izgradnjom postrojenja za sopstvenu potrošnju mogu značajno utjecati na troškove proizvodnje ali i sigurnost snabdijevanja.

– osiguravajući energiju, porijeklom iz OIE, za svoju proizvodnju istovremeno osiguravaju izuzeće od skorog EU mehanizma zaštite od prekograničnih emisija CO2 (CBAM) za izvoz svojih proizvoda.

Kada je riječ o FBiH ovi Zakoni donose dobrobit u svim segmentima, unapređenje sustava strateškog planiranja u sektoru energije, stvoreni uvjeti za utvrđivanje potrebne kvalitete usluga na tržištu energije uz prihvatljive troškove, omogućene aukcije kao osnovni oblik odabira najjeftinijih ponuđača za uključivanje njihovih postrojenja u sustav poticaja. , osigurani uvjeti za transparentno i nediskriminirajuće investiranje u energetski sektor i sektor OIE. kreirani uvjeti za uvođenje sustava zaštite ugroženih i zaštićenih kupaca električne energije, preciznije definirana prava i obveze svih sudionika u sektoru energije u FBiH,

Svakako da sve ovo doprinosi i zdravoj životnoj okolini. Sanela Pekić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo kazala je, da što više izgradimo postrojenja koja koriste OIE da će manje električne energije biti porijeklom iz uglja, a zrak u našim gradovima biti čišći i ugodniji za život.

Pojasnila je da u sinergiji sa Zakonom o energetskoj učinkovitosti ovaj paket zakona pruža odličan temelj za istinski početak procesa pravedne energetske tranzicije s krajnjim ciljem potpune dekarbonizacije FBiH/BiH do 2050. godine.

Donošenje podzakonskih akata trebalo bi što prije realizirati kako bi implementacija zakona što prije počela na terenu.

RTV Visoko/Akta.ba

povezani članci

Najnovije