Utorak, 23 Jula, 2024

ENERGENT KOJI ĆE OD NOVE GODINE BITI JEFTINIJI

Ministar  navodi da bi umanjivanje cijene plina u toku grijne sezone i s ekološkog aspekta imalo poseban značaj.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, zatražio je od Uprave “BH-Gasa” da napravi analizu i procjenu s ciljem da od nove godine dođe do smanjenja cijene plina za potrošače u Federaciji, prenosi današnji „Dnevni avaz”.

Džindić želi da bez obzira na to kolika bi moguća korekcija cijene bila, “BH-Gas” u toku sezone grijanja i pozitivnih efekata u potrošnji plina smanji prodajnu cijenu.

Ministar u dopisu navodi da bi umanjivanje cijene plina u toku grijne sezone i s ekološkog aspekta imalo poseban značaj.

– Tačno je, poslao sam dopis da se napravi analiza, jer ima elemenata da se cijena korigira, odnosno da plin bude jeftiniji. Čekam povratnu informaciju da vidim u kojem će to procentu biti kako bi se što prije usvojilo na Vladi. To sam obećao prije nekoliko mjeseci, jer ulazimo u grijnu sezonu i smatram da cijena plina može biti niža – kaže Džindić .

I iz Uprave „BH-Gasa” potvrdili su ovu informaciju.

Prema riječima Jasmina Salkića, direktora ove državne kompanije, saglasni su da dođe do smanjenja cijene plina prema „Sarajevogasu”, što će značiti nižu cijenu plina prema potrošačima.

– “BH-Gas” je u proteklim danima već napravio djelimične izračune. Iduće sedmice ćemo sve napraviti i pokrenuti proceduru prvo prema Nadzornom odboru „BH-Gasa”, a onda dalje. Procent smanjenja utvrdit će se iduće sedmice i bit će započeta procedura korekcije cijene – kaže Salkić.

IZVOR: AVAZ.BA

povezani članci

Najnovije