Utorak, 16 Jula, 2024

Dodatna pomoć za penzionere u FBiH: Po 100 KM za najugroženije

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) najavio je dodatnu pomoć za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojom će mnogi od njih dobiti po 100 KM. Ova inicijativa dolazi u trenutku kada su mnogi penzioneri suočeni s ekonomskim izazovima i povećanim troškovima života.

Kome je namijenjena pomoć

Pomoć će biti usmjerena prema najugroženijim penzionerima, kako bi se barem djelomično ublažili efekti rasta troškova osnovnih životnih potreba. Prema informacijama Federalnog zavoda PIO, pomoć će dobiti penzioneri s najnižim primanjima, koji su najviše pogođeni ekonomskom situacijom.

Kriteriji za pomoć: Penzioneri koji primaju najniže penzije bit će prioritet. Ovo uključuje one koji jedva spajaju kraj s krajem i kojima će ova pomoć značiti značajno olakšanje.

Broj Korisnika: Procjenjuje se da će pomoć dobiti veliki broj penzionera širom Federacije BiH, iako tačan broj korisnika još uvijek nije precizno definiran.

Finansiranje pomoći

Novac za ovu pomoć osiguran je iz sredstava Saveza penzionera Federacije BiH, koji je nedavno dobio dodatna sredstva za podršku svojim članovima. Ova sredstva bit će korištena kako bi se osigurala direktna finansijska pomoć penzionerima.

Savez penzionera: Savez penzionera FBiH aktivno radi na poboljšanju životnog standarda svojih članova i zagovaranju njihovih prava. Ova inicijativa je dio njihovih kontinuiranih napora da pruže podršku najugroženijim kategorijama.
Distribucija sredstava: Sredstva će biti distribuirana kroz Federalni zavod PIO, koji će osigurati da novac stigne do penzionera u što kraćem roku.

Vremenski okvir

Isplata pomoći od po 100 KM planirana je za naredni period, a tačan datum isplate bit će objavljen uskoro. Penzioneri će biti obaviješteni o detaljima isplate putem službenih kanala komunikacije Saveza penzionera i Federalnog zavoda PIO.

Obavijest penzionerima: Svi penzioneri koji ispunjavaju kriterije za pomoć bit će pravovremeno informirani o datumu i načinu isplate, kako bi mogli planirati korištenje dodatnih sredstava.

Dodatna pomoć od 100 KM za najugroženije penzionere u Federaciji BiH predstavlja važan korak ka poboljšanju životnog standarda ove ranjive populacije. Savez penzionera Federacije BiH i Federalni zavod PIO pokazali su solidarnost i odgovornost prema penzionerima, pružajući im potrebnu podršku u izazovnim vremenima. Ova inicijativa dokaz je važnosti zajedničkog djelovanja i podrške najugroženijim članovima društva.

RTV Visoko/Agencije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije