Petak, 19 Jula, 2024

DOBRE VIBRACIJE IZ “AP BPS” FONDACIJE

Prvi februarski sunčani dani omogućili su timu Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ da nastavi vanjske radove u kompleksu Ravne. Naime, već četvrti mjesec mehanizacija je prisutna na potezu Muzej Fondacije – izletište Ravne.

Nakon što je Fondacija uredila prilaz tunelima Ravne, napravila Aleju suvenirnica, transformirala močvarno zemljište u prelijepi ‘Arheološko-turistički park Ravne 2’, otkrila tunele Ravne 3 i Ravne 4, uredila zapuštenu šikaru i pretvorila je u Aero banju i Ljekovitu šumu, napravila park i rekreacijske staze od kantonalnih, općinskih i pravoslavnih parcela, na red je došlo šire područje poznato kao izletište Ravne.

Put prema izletištu u dužini od 350 metara proširen je i nasut tamponom u 2018. godini. Međutim, općinska i federalna parcela bile su zapuštene, prepune smeća i niskog rastinja. Samo izletište, s klupama i mjestima za roštilj, vjerovatno je najveće ruglo na teritoriji grada Visokog.

Fondacija je, u dogovoru s gradskom administracijom, krenula u rješavanje i ovog problema. Od zapuštenih parcela napravila je veliki parking prostor čime se dugoročno rješava smještaj turističkih autobusa, kombija i automobila tokom sezone i velikih posjeta. Svo smeće je očišćeno. Između puta i parkinga postavljene su betonske cijevi, napunjene zemljom i uskoro će cvijeće biti posađeno, tako da će cijevi odigrati ulogu žardinjera. Ubuduće će putnici u automobilima i pješaci, umjesto u smeće gledati u cvijeće.

Paprat na izletištu je zguljena, a dio će biti pokošen kada vremenski uvjeti to dozvole. Fondacija će zasaditi travu, tako da će lijepa brezova šuma napokon doći do izražaja.

U dogovoru s organizatorima Enduro utrke, Fondacija kreira stalni poligon za ovo međunarodno takmičenje. Time će riješiti potrebu da organizatori svake godine investiraju u instalacije i čišćenje terena.

Fondacija se obavezala da održava parking i da ga besplatno ustupi na korištenje gostima, a gradska administracija bi trebala riješiti održavanje izetišta Ravne.

Iz Fondacije ističu da su sa zadovoljstvom uložili velika finansijska sredstava u ovu investiciju koja će dugoročno donijeti korist svima uključenim u turizam u Visokom.

povezani članci

Najnovije