Utorak, 23 Jula, 2024

Četvrta smjena volontera na čišćenju novog potencijalnog tunela

Preko 20 volontera treće smjene počelo je sa radom na novoj lokaciji u Visokom. Nakon što su uspješno priveli kraju radove i konzervaciju sonde 6 na Bosnaskoj piramidi Sunca, pod vodstvom geologa Richarda i koordinatorice Marie, volonteri su od danas na Ravnama.

Novi potencijalni ulazi u podzemne tunele otkriveni su ispod „Ljekovite šume“ i zračne banje, nakon što su tokom ranijih mjeseci vrijedni radnici Fondacije očistili i uredili zemljište oko pravoslavnog groblja. Ulazi su okruženi konglomeratom i zatvoreni na prilazu vrlo tvrdom glinom, a tokom godina prekriveni humusom i lišćem.

Dr.Osmanagić je već spominjao ove otvore kao potencijalnu vezu s novim nivoima tunela pa su volonteri nakon završetka radova na piramidi Sunca preusmjereni na otvaranje jednog od ovih ulaza.

Već prvi dan volonteri su formirali funkcionalan lanac i rade na čišćenju prilaza ovom ulazu kako bi se moglo prići i detaljnije analizirati dubinu i strukturu ove geološke anomalije.

Ono što ohrabruje jeste i činjenica da je nekoliko sličnih otvora pronađeno u nesporednoj blizini i u parku Ravne 2, a svi su oni na približno istoj nadmorskoj visini što bi moglo ukazati na međusobnu povezanost.

povezani članci

Najnovije