Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

CELER POBOLJŠAVA VARENJE I UBLAŽAVA NADIMANJE

Celer je idealna hrana za one koji vode računa o svojoj težini jer je niskokalorična namirnica s visokim procentom vode. Osim toga, celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma za naše tijelo, koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema.

Takođe, garantuje visok sadržaj antioksidanata, sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i željeza.

Vrijedi upamtiti da ne samo stabljike, već i listovi sadrže sve ove korisne materije u većoj mjeri. Zato ih ne isključujte iz salata. Osim svega toga, celer sadrži minimum šećera i holesterola, a takođe praktično ne sadrži masti. Ako sve ovo nije dovoljno da dodate celer vašem meniju, evo još ubjedljivih činjenica.

Kako odabrati celer?

Kada kupujete celer, obratite pažnju na svježinu i snagu stabljika i korijena. Stabljike i lišće treba da budu sjajni i blijedo zeleni. Tamnozelene stabljike su grube, ali sadrže velike količine vitamina A. Izbjegavajte žute stabljike sa šupljim jezgrom i tamnim žilama.

Minimalne kalorije

Celer sadrži minimalno kalorija. Jedna stabljika ove biljke sadrži samo dvije kalorije i vrlo malo masti, što ga čini idealnim zalogajem i sastojkom za razna jela. Stoga celer možete sigurno jesti svaki dan.

Umiruje glad i ublažava nadimanje

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljicama celera pomaže vam da se osjećate sito. Uz to, odličan je prebiotik i sprečava nadimanje. Preporučujemo jesti najmanje jednu stabljiku celera dnevno za sve one koji imaju probavne probleme.

Krvni pritisak je normalan

Celer je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava negativne efekte konzumiranja velike količine soli. Sastav takođe sadrži određenu komponentu koja pomaže snižavanju krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Studije azijskih naučnika pokazale su da ekstrakt sjemenki celera pomaže u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska u roku od nekoliko sedmica.

Poboljšava varenje

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ishrana s visokim udjelom vlakana pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa, opstipacije i hemoroida.

Pomaže u usporavanju napredovanja demencije

Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin na kome je bogat celer pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. To je zbog činjenice da luteolin smanjuje upalu koja je povezana sa starenjem u mozgu i pridruženi deficit memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spriječe karcinom debelog crijeva.

Glavna kontraindikacija su trudnoća i dojenje

U minimalnim količinama, celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu upotrebu. Sjemenke celera sadrže sastojke koju uzrokuju kontrakcije materice i mogu ugroziti plod. Supstanca apiola koja se nalazi u stabljikama i listovima celera takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje jesti celer tokom menstruacije. Osobe sa gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu sirovi celer!

povezani članci

Najnovije