Utorak, 23 Jula, 2024

BRZI TEST- PIJETE LI DOVOLJNO VODE?

Američka nacionalna medicinska biblioteka otkrila je sjajan test na osnovu koga svaka osoba može da sazna da li je njeno tijelo dovoljno hidratizovano ili ne.

Stručnjaci preporučuju ispijanje najmanje šest čaša vode na dan, ali mnogi ljudi se ne drže ovog pravila. Osim toga nekima je i to mnogo. Potrebno je naći idealnu količinu koja je potrebna svakom organizmu posebno.

Doktori sve više skreću pažnju na važnost unošenja tečnosti za normalnu funkciju organizma.

Deficit vode se može negativno odraziti na naše zdravlje, čineći nas umornim i slabim, u nekim slučajevima se javljaju vrtoglavice i bolovi u glavi. Takođe, utiče na elastičnost kože, što je posebno bitno damama.

Kako biste provjerili da li pijete dovoljno vode, Američka nacionalna medicinska biblioteka (engl. United States National Library of Medicine) otkrila je kako da sprovedemo jednostavan test koji otkriva da li je tijelo dovoljno hidrirano.

Sve što treba da uradite je da uz pomoć palca i kažiprsta povučete kožu na zadnjoj strani ruke (nadlanica). Zadržite nekoliko sekundi i pustite. Ako se koža odmah po puštanju vraća nazad, znak je da ste dovoljno hidrirani. Suprotno, koža govori da treba da pojačate unos vode.

Prema NLM, elastična napetost tkiva otkriva kakva je elastičnost kože, kao i sposbnost kože da mijenja oblik i vraća se u normalno stanje.

Koža sa normalnom napetošću je sposbna istog trenutka da mijenja oblik, dok koža sa slabom napetošću je potrebno vrijeme da se vrati u normalno stanje.

Osim ovog testa, još jedan pokazatelj hidriranosti može biti boja vaše mokraće. Ako je ona providna i bez mirisa, vaš unos vode je zadovljavajući. Ali je tamno žuta ili ima jak miris, potrebno je što prije da povećate unos.

povezani članci

Najnovije