Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

BATA uručio certifikat o akreditaciji laboratorija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine BATA danas je zvanično uručio Certifikat o akreditaciji za ispitne laboratorije Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Time su ispunjeni zahtjevi BAS EN ISO/EIC 17025:2006 standarda u pogledu osposobljenosti za izvođenje fizičko-hemijskih i mikrobioloških ispitivanja hrane i vode, te seroloških i bakterioloških ispitivanja zaraznih bolesti u veterinarstvu, te kompletiran i objedinjen set certifikata koji su potvrda kvalitetnog i pravilnog rada u pet laboratorija INZ, saopšteno je iz ove institucije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u mogućnosti je da akreditovanim metodama, priznatim od strane Evropske Unije, izvodi sve analize u pogledu zaštite zdravlja ljudi i životinja, čime odranije doprinosi kroz uvođenje koncept “Jedno zdravlje” (One health).

Praktično, to znači da INZ pruža podršku kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane u smislu osiguranja visoke kvalitete proizvoda, higijenskih uslova i kontrole lanca proizvodnje.  Na taj način finalni  proizvodi koji se plasiraju na tržište, uključujući i ono najzahtjevnije u Evropskoj Uniji, čine se sigurnim i kvalitetnim  za javnu potrošnju, a čime se direktno štiti i zdravlje ljudi.

Ovo je nastavak osiguranja sistema i certifikata kvalitete kojima se zenički Institut posvetio proteklih godina, ulažući značajna vlastita i sredstva osnivača, Zeničko-dobojskog kantona, u opremanje i certificiranje laboratorija i stručno osposobljavanje zaposlenika za ovakve usluge.

– Ovo je najznačajniji, ali ne i jedini kvalitativni pomak INZ-a u 2018. godini. Upravo kroz koncept “Jednog zdravlja” prisutni smo u sve više segmenata zaštite zdravlja, a do kraja ove godine, brizi o zdravlju ljudi, te životinja koje služe za ishranu, dodat ćemo i novoformirani Zavod u okviru Instituta koji će brinuti o kvaliteti i zaštiti bilja za animalnu i ljudsku ishranu, – rekao je direktor INZ, prim. dr. Senad Huseinagić povodom dobijanja ovog certifikata, navodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

povezani članci

Najnovije