Utorak, 23 Jula, 2024

AKTIV VJEROUČITELJA MIZ VISOKO: HATMA I HUMANITARNI BAZAR ZA PALESTINU

Učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Visoko koji pohađaju vjeronauku, tražili su od svojih vjeroučitelja odgovor na sve ono što se dešava u Palestini, i posebno u Gazi.

Djeca gledajući patnje, teror i masakriranje njihovih vršnjaka u Gazi, pitala su svoje vjeroučitelje da li oni (učenici) mogu uradili bilo šta što bi pomoglo djeci i drugim civilima u Palestini.

Vjeroučitelji su ponudili učenicima koji znaju učiti u Kur’anu da prouče zajednički cijeli Kur’an  (Hatmu) za 25-30 minuta sa nijetom da to bude njihova Dova za palestinsku djecu.

U Kur’anu ima mnogo ajeta koji su u formi dove, i najbolje su dove upravo kur’anske dove, a posebno kada ih prouče djeca koja grijeha nemaju.

U Bijeloj džamiji u Visokom i Islamskom centru Hanovi u subotu 04.11.2023. godine, poslije podne namaza učenici su proučili Hatmu (cijeli Kur’an)

Obzirom na veliki broj prijavljenih učenika-učača, dodijeljno je svakom učeniku određen dio (stranica) iz Mushafa, i u isto vrijeme u Bijeloj džamiji i u IC Hanovi proučena je Hatma i Dova za palestinsku djecu.

Iako prvobitno nije bio planiran humanitarni Bazar, roditelji učenika i učenici koji nisu mogli učiti Hatmu, tražili su da i oni uzmu učešće i da daju podršku palestinskoj djeci.

Iako prvobitno nije bio planiran, desio se humanitarni dječiji Bazar u subotu (04.11.2023. godine) ispred Bijele džamije u Visokom i u IC Hanovi.

Vjeroučitelji su u subotu bili posebno ponosni na svoje učenike jer su dvije visočke džamije bile pune djece koja uče Kur’an, a prikupljenih 6 700 KM na dječijim Bazarima jasno govori kolika je snaga učenika i njihovih roditelja.

povezani članci

Najnovije