Utorak, 23 Jula, 2024

60 nevladinih organizacija i udruženja iz Visokog potpisalo ugovore sa Gradskom upravom

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa nevladinim organizacijama i udruženjima iz Visokog, na osnovu javnog poziva. Na javni poziv prijavilo se ukupno 63 udruženja, a njih 60 je dobilo finansijska sredstva i podršku za realizaciju raznovrsnih projekata. S ciljem podrške nevladinom sektoru i udruženjima i ove godine izdvojena su značajna sredstva, ukupno 140,000 KM.

“Drago mi je što svake godine povećavamo sredstva za sport i kulturu, što je naše predodređenje. Nema udruženja koje nema podršku od strane gradske uprave. Za vašu informaciju, vaša aplikacija je bila negdje oko 750 hiljada KM, a mi smo imali na raspolaganju 140,000 KM. Ovo govorim iz razloga što određeni mogu biti nezadovoljni iznosom, jer smo nastojali dati svima”, kazao je gradonačelnik Ganić.

Posebno je naglašeno da je potrebno dostaviti izvještaj o utrošenim sredstvima pri završetku godine kako bi ponovo mogli aplicirati. Pokreće se određena procedura za one koji ne opravdaju sredstva, imenovana je komisija koja će kontrolisati izvještaje.

“U proteklom vremenskom periodu, nažalost, imali smo određena udruženja koja su bila društva jednog lica. Danas osnivaju po četiri-pet udruženja i apliciraju na sve javne pozive. Sve smo to identifikovali i iskristalisali. Ovdje nema takvih, ali želim da znate da ima onih koji na sve moguće načine pokušavaju doći do zarade. Ovdje se ne radi o zaradi nego o sufinansiranju”, istakao je gradonačelnik Ganić.

Ispred novoosnovanog udruženja “Most” u Visokom, predstavnica se obratila i u ime svih udruženja izrazila zahvalnost za doprinos i podršku.

“Mi smo svi aplicirali više, i dobili smo onoliko koliko možemo da dobijemo. Ono što je bitno, svi smo dobili i mislim da se ne trebamo voditi onom činjenicom da gledamo koliko je neko dobio. Mogli smo svi umjesto 5 tražiti 15 hiljada, povećati projekte, ali nekako realno trebamo ići korak po korak. Udruženje ‘Most’ je apliciralo projekat senzorne integracije djece s poteškoćama u razvoju, nastao kao inicijativa roditelja. Ono što želim istaći je da gradonačelnik pored ovih projekata podržava i druge projekte i u drugim kantonima i općinama gdje odlaze naša djeca”, istakla je Aida Zerdo, predstavnica udruženja.

Nakon ovog potpisivanja, od danas pa do kraja godine očekuje se realizacija novih projekata i događaja zahvaljujući ovim sredstvima. Gradonačelnik Ganić istakao je da se iz godine u godinu povećavaju sredstva, ali se i broj udruženja koji apliciraju povećava, te da će kontinuirano nastaviti raditi za dobrobit svih građana.

Ilma Šabanović

 

povezani članci

Najnovije