Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

50 MALIŠANA IZ POČITELJA OBIŠLO BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA

Bosanska dolina piramida, ali i Arheološko-turistički park „Ravne 2“, sa svojim brojnim sadržajima, među kojima je i veliki broj edukativnih sadržaja, u posljednje vrijeme je privukao i brojne ekskurzije iz naše zemlje, a tako je bilo i ove subote (29.septembar) kada su u Visoko stigli mališani iz Počitelja.

– Moje ime je Džemal ef. Gadara i imam sam poznate, stare, počiteljske, Hadži Alijine džamije, koja je izgrađena daleke 1562.godine. Danas smo u Visokom s obzirom na važnost istraživanja i projekta koji se ovdje odvija, i to ne samo na važnost za nas u BiH, već za cijeli svijet, znajući o kakvim piramidama i kakvoj starosti se radi. Inače, naš mekteb ima slogan „Upoznaj domovinu da bi je volio“, a upravo vođeni tim sloganom, danas smo stigli i do Visokog. – ispričao nam je Džemal.

U Visoko je stiglo pedesetak mališana, koji su imali priliku uživati u igri, ali i edukaciji u parku „Ravne 2“, ali i proći kroz kompleks tunela.

– Bilo je ovo zaista sjajno iskustvo, ali i druženje i odmor za sve nas. U Visoko smo došli da bismo educirali djecu i upoznali ih šta sve to ima ova zemlja. Veliki broj nas ne zna šta sve imamo, a ja se nadam da ću s ovim mektebom u narednih nekoliko godina zaokružiti obilazak cijele Bosne i Hercegovine, jer smo do sada išli Drinom, srednjom Bosnom, granicom prema Hrvatskoj, a ostali su nam Krajina i Bijeljina. Što se tiče samih sredstava obezbjeđujemo ih iz kase džamije koja je jako posjećena, tako i da s te strane naša putovanja ne predstavljaju veliki teret roditeljima. Još jednom bih istaknuo kako nam je posjet Visokom i svim nalazištima bio jedno jako veliko iskustvo, kako su djeca mnogo toga vidjela, naučila, a uz sve to uspjela i da se poigraju i odmore, i svakako da ćemo se u budućnosti ponovo vraćati ovamo. – istaknuo je Džemal ef. Gadara.

povezani članci

Najnovije