Utorak, 23 Jula, 2024

5 NAČINA DA UBLAŽITE SIMPTOME GRIPA

Ukoliko bolujete od gripa, brzo bi mogle da dJeluju i neke jednostavne mjere i brzo ćete osjetiti razliku.

Grip je zarazna bolest primarno respiratornog sistema koju uzrokuje virus koji se prenosi kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe, a ovo su neke metode kako možete sebi da pomognete kada se nađete u situaciji da ste se razboljeli od gripa.

Ukoliko počinjete da pokazujete ​​simptome gripa, možete pitati svog ljekara o lijekovima koji se izdaju na recept. Postoje lijekovi koji djeluju tako što blokiraju enzim koji pomaže virusu da zarazi nove ćelije. Ovi lijekovi su najefikasniji ako ih uzmete u roku od 48 sati od prvih simptoma i mogu da skrate trajanje gripa za dan. Posebno je važno zatražiti antivirusne lijekove ako imate stanja poput dijabetesa ili srčanih bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija.

Odmarajte se

Istraživanje je pokazalo da optimalna količina sna održava imuni sistem zdravim i da je presudno za sposobnost tijela da održava adekvatan broj bijelih krvnih zrnaca i da se bori protiv infekcije. On takođe može da spriječiti da u prvom redu ne dobijete grip, jer će tada tijelo moći da proizvede više antitijela kako bi odgovorilo na imunizaciju i zaštitilo vas.

Pazite šta jedete i pijete

Bilo da se radi o vrućoj supi, vodi ili voćnom soku, mnogi stručnjaci vjeruju da je važno piti najmanje osam šoljica tečnosti od 250 mililitara dnevno tokom jakog gripa. Uobičajeni simptomi gripa poput znojenja i curenja iz nosa povećavaju količinu vode koju vaše tijelo gubi, tako da zadržavanje unosa tečnosti sprječava dehidrataciju. Unosom tečnosti smanjujete mogućnost od gušenja, zaustavljajući nakupljanje sluzi u plućima, što može dovesti do upale pluća. Hrana s visokim sadržajem vitamina C, poput kivija i zelene paprike, kao i ona bogata antioksidansom beta karotenom, poput šargarepe, slatkog krompira i tikvica, može pomoći jačanju vašeg imunog sistema.

Zadržite optimalnu temperaturu i ostanite kod kuće

Zadržati toplo tijelo kada se prvi put pojave simptomi gripa pomaže organizmu da sačuva energiju za “imunološku borbu”. Stručnjaci preporučuju da ostanete kući i da ne idete na posao, da se odmarate kako ne biste prenijeli virus na druge ljude. To takođe može da umanji rizik od razvoja komplikacija poput upale pluća.

Uzmite suplemente u dogovoru sa ljekarom

Istraživanja su pokazala da neki suplementi mogu smanjiti i trajanje i jačinu gripa jačanjem imuniteta, smanjenjem respiratorne sluzi i inhibicijom sposobnosti virusa da se umnožava. Nijedan preparat nemojte kupovati na svoju ruku već se konsultujte sa ljekarom.

 

povezani članci

Najnovije