Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

ZNATE LI ŠTA VAM SE MOŽE DESITI AKO POJEDETE KAŠIKU MEDA PRED SPAVANJE?

Med ima antibakterijski efekat koji jača imunitet, čineći vas jačim u borbi protiv infekcija izazvanih bakterijama, gljivicama i brojnim virusima.

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo to učili od malih nogu, ali da li znate šta se dešava sa našim tijelom kada jedemo med prije spavanja?

Ponekad se probudimo usred noći jer je našem mozgu potreban glikogen i on podstiče nadbubrežne žlijezde da ispuštaju adrenalin i kortizol iz tijela.

Na sreću, med sadrži glikogen, pa će kašičica meda prije spavanja pomoći da se obijezbedi dobar san.

Visok krvni pritisak je jedan od faktora koji doprinose nastanku srčanih oboljenja. Med sadrži antioksidans za koji je dokazano da snižava krvni pritisak, pa je kašika meda prije spavanja jednostavan način da krvni pritisak bude pod kontrolom.

Trigliceridi su vrsta masti prisutne u krvi. Visok nivo triglicerida povećava rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja. Med se povezuje sa snižavanjem triglicerida u organizmu – pretvara ih u saveznike koji čiste krv od nepotrebnih masti.

Med ima antibakterijski efekat koji jača imunitet, čineći vas jačim u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i brojnim virusima.

Ubrzava metabolizam stvarajući termogeni efekat. To znači da poboljšava cirkulaciju što podiže tjelesnu temperaturu, pomažući vam da sagorijevate masti bez napora.

hayat.ba

povezani članci

Najnovije