Utorak, 23 Jula, 2024

Zgrada Pravnog i Ekonomskog fakulteta dobija amfiteatar i restoran: Vlada ZDK osigurala sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM

Zgrada Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici uskoro će dobiti amfiteatar i restoran, za čije je opremanje Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbijedila sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM. Amfiteatar će imati 270 mjesta sa svim potrebnim sadržajima za održavanje predavanja, seminara, konferencija i sličnih sadržaja.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je na prigodnoj svečanosti kako Vlada koju predvodi želi osigurati najbolje uslove za studente i nastavni kadar na ova dva fakulteta, a to pokazuje i kroz završetak izgradnje zgrade koja je useljena 2015. godine.

– Na ovaj način šaljemo jasnu poruku da Univerzitet u Zenici itekako ima našu podršku. To smo prepoznali i posljednjim kolektivnim ugovorom gdje su povećane plate uposlenih, ali tu nije kraj. Naravno da ćemo nastaviti pregovore i tražiti bolji status za uposlene, ali i veću odgovornost uposlenih da imamo povratni efekat a to je da se nastavi sa odličnim rezultatima na ovim fakultetima – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da “Univerzitet u Zenici treba da bude naša svijetla tačka i vodilja iz koje će izlaziti kvalitetni kadrovi koji će voditi ovu državu i ovo društvo naprijed”.

– Zato vas molim da se maksimalno posvetite radu da imamo kvalitetne studente, kvalitetne ljude koji će sutra voditi ovu državu i ovo društvo, a s druge strane nemojte brinuti o materijalnoj podršci i to ćete sigurno dobiti zauzvrat u jednom maksimalnom obimu kad govorimo o opredjeljenju Vlade ZDK – rekao je premijer Pivić.

Naveo je da je Vlada posljednjih nekoliko godina kroz projekat poboljšanja energetske efikasnosti uložila u Univerzitet u Zenici oko 2,5 miliona KM te da će insistirati da se radovi na uređenju amfiteatra i restorana završe u roku, a po potrebi osigurati i dodatna sredstva.

Premijer Pivić je rekao da je jedan od kapitalnih projekata u oblasti zdravstva i izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta u krugu Kantonalne bolnice Zenica, za koju je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Gradom Zenica, čime će se trajno riješiti pitanje izvođenja prakse za studente ovog fakulteta, koji trenutno praksu pohađaju u Tuzli.

Press služba ZDK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije