Zavičajni muzej organizuje performans slikanja na vodi i izložbu ebru slika Ismete Sedlovski

67

Zavičajni muzej iz Visokog organizuje performans slikanja na vodi i izložbu ebru slika Ismete Sedlovski, u srijedu, 8. juna 2022. godine sa početkom u 19.30.

“Tehnika slikanja na vodi potiče iz primijenjene umjetnosti istočnjačkih kultura stare ere, kineske, japanske i perzijske. U 10. stoljeću razvila se tehnika japanskog bojenja papira s uzorkom kamena mermera, suminagashi, što u prijevodu znači plutajuća tinta. Tokom 15. stoljeća u Iranu se razvija kao tehnika slikanja oblaka na vodi pod nazivom »ebru«, nastalom iz perzijskog jezika od riječi ab ru – lice vode, ebri – oblak i ebre – valovito. Motivi su apstraktni.

Uporedo s razvojem kaligrafije i raskošnog ukrašavanja knjiga, ebru se u konačnoj formi ostvarila u umjetnosti Osmanskog carstva, na području današnje Turske, gdje je razvila tehničke i stilske specifičnosti koje danas prepoznajemo kao osnovne pravce u ebru umjetnosti. Primjeri nekih od njih zastupljeni su u ciklusima “Vodeni cvijet”, “Besmrtnost” i “Krug” u kojima Ismeta Sedlovski spoznaje fizički i duhovni preslik vode. Oslobođena od predrasuda, u ebruu pronalazi snažnu duhovnost i put sufijskih mudrosti.

Ismeta Sedlovski je aktivna ebru slikarica i jedina ebru umjetnica hrvatske likovne scene. Rođena je 1955. u Bihaću, Bosna i Hercegovina. Od 1980. godine živi i radi u Zagrebu.”