ZALEĐENI MJEHURIĆI METANA U VJEŠTAČKOM JEZERU ALBERTE

219

Zbog čega turisti vole jezero Abraham na rijeci Sjeverni Saskačevan, posebno oni koji se bave fotografijom?

Oni ne dolaze ni zbog plavetnila, ni zbog okoline, niti zbog veličine jezera. Njih privlači jedva naizgled lijepa, a zapravo opasna pojava.

Jezero Abraham je nastalo pravljenjem brane Bighorn 1972. godine. Ovo je najveće vještačko jezero u kanadskoj provinciji Alberti, a ima odlike prirodnih glacijalnih jezera iz te regije za čije izrazito plavetnilo je zaslužan hemijski sastav okolnih stijena.

Abraham je posjećen ljeti, ali ipak turisti najviše vole da dolaze ovdje zimi kada se zaledi. Na površini jezera, i u dubini koja se malo teže vidi, nalaze se zaleđeni mjehurovi koji formiraju “stubove”.

Naizgled zaista djeluju zanimljive bijele formacije u kontrastu sa tamnim jezerom, ali ti zaleđeni krugovi mogu da budu veoma opasni po čovjeka i prirodu.

Zaleđeni “ukras” jezera je zapravo zaleđeni gas metan, koji se formira kada organska materija, mrtva biljka ili životinja potone na dno jezera. Kada se raspadne, ispušta metan.

Gas nastoji da izađe na površinu, ali zbog niskih temperatura od njega nastaju bijeli, plavičasti kristali zaleđeni u koloni. Onda kada temperature porastu, led počinje da se topi i metan pronalazi put ka površini.

Metan je 25 puta štetniji od ugljen-dioksida kada se nađe u atmosferi, piše “All thats interesting”, a u jezeru Abraham ga ima mnogo više, jer je kao vještačko jezero potopilo mnogobrojne organske materije koje ispuštaju gas.

Dok miruje, metan ne predstavlja problem, ali globalnim zagrijavanjem i topljenjem permafrosta u atmosferu će biti oslobođene velike količine štetnog gasa.